Održana svečana sjednica povodom obilježavanja Dana županije

Velik broj uzvanika i gostiju okupio se 9. travnja u dvorani „Domoljub“ u Koprivnici na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom obilježavanja Dana Koprivničko-križevačke županije. Sjednici su, između ostalih, prisustvovali potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić, saborski zastupnici Zvonimir Mršić i Stjepan Milinković, generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Miroslav Čačija i mnogi drugi.

Na početku sjednice prisutne je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, koji se u govoru prisjetio osnivanja općina i županija prije 17 godina i zaključio kako je takav teritorijalni ustroj opravdao očekivanja. Kazao je kako i dalje treba nastaviti raditi u cilju da svi stanovnici Županije imaju ujednačen standard.

Župan Darko Koren u svom se izlaganju osvrnuo na djelovanje Županije u proteklih godinu dana. Kazao je kako su proteklo razdoblje obilježili lokalni izbori i suočavanje s recesijom, koja je ostavila posljedice na gospodarstvo. Međutim kako je temelj županijskog gospodarstva u sektorima koji su bili nešto manje izloženi krizi, izrazio je uvjerenje da će se gospodarstvo ove regije održati. – Najvažniji subjekt, o kojem ovisi gospodarski oporavak i rast sigurno je „Podravka“. O njoj je u godini iza nas puno toga rečeno, zato ja danas o njoj neću reći ništa, dajući doprinos tezi, prije svih onih koji sada njome upravljaju, da ih treba pustiti na miru. Jedino ću poručiti onima koji, gledajući prema“Podravki“, imaju određene aspiracije, da se malo smire i da je isto više ne spominju. Ono što je ipak najpozitivnije, podatak je koji govori da smo prva Županija po rastu izvoza u Hrvatskoj, što je možda i najvažnije onima koji puno spominju „Podravku“ jer se zna da je ona najznačajnija za taj podatak. – kazao je župan i također se osvrnuo na planove i dosadašnje projekte u zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi, itd. Najavio je nastavak investicija u kapitalne objekte u školstvu, čime će se održati kontinuitet ulaganja.

Kao gosti na sjednici prisutnima su se obratili gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan, župan Stjepan Kožić, potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić. Gradonačelnik Gračan je govorio o potrebi veće decentralizacije i opravdanosti postojanja općina i županija. Župan Kožić je rekao da je Koprivničko-križevačka županija primjer ostalima ako govorimo o razvoju, te je poželio županijskom vodstvu da nastavi raditi u pozitivnom smjeru.

Potpredsjednik Vlade Pankretić osvrnuo se na prioritete Ministarstva regionalnog razvoja, u kojem se mnogo čini glede ulaganja u ruralni prostor i ujednačavanje standarda svih krajeva Hrvatske. Potpredsjednik Sabora Friščić pohvalio je kontinuitet županijskih investicija, jer nakon velikih ulaganja u zdravstvo na redu je školstvo. Također je govorio o aktualnoj politici Vlade kojoj su glavni ciljevi borba s krizom i korupcijom, te ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Osvrnuo se i na gradnju autoceste A12 koja je jedan od prioriteta Vlade, te na situaciju oko Podravke koja je tvrtka od posebnog državnog interesa. Kazao je da aktualna državna politika neće dozvoliti da Podravka jeftino dođe u nečije špekulantske ruke.

Na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana županije uručene su nagrade dobitnicima javnih županijskih priznanja. Nagrade laureatima uručili su predsjednik Županijske skupštine Damir Felak i župan Darko Koren. Nagradu za životno djelo primila je ugledna povjesničarka prof. dr. sc. Mira Kolar-Dimitrijević iz Zagreba, koja je objavila velik broj znanstvenih i stručnih radova o Podravini i Prigorju. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Županije primili su liječnik mr. sc. Franjo Husinec iz Križevaca i kulturni djelatnik Krešimir Blažek iz Koprivnice. Dobitnici nagrade za iznimno postignuće u protekloj godini su „Dergez“ d.o.o. i HPD „Kalnik“ iz Križevaca, a zahvalnicu Koprivničko-križevačke županije primili su Dragutin Ciglar iz Novačke, Jovo Rojčević iz Koprivnice, Udruga HERA iz Križevaca, Dobrovoljno društvo darivatelja krvi „Podravka“ i Javna vatrogasna postrojba Đurđevac. U ime svih nagrađenih prisutnima se obratila dobitnica nagrade za životno djelo Mira Kolar-Dimitrijević.

Isti dan u 19,00 sati u Domu mladih u Koprivnici u izvedbi Kazališta Komedija održana je predstava „Dobri vojak Švejk“, koja je organizirana kao poklon građanima povodom Dana Koprivničko-križevačke županije. Glavnu ulogu u predstavi igrao je popularni glumac rodom iz Gotalova Vid Balog. Interes publike za predstavu bio je golem, a to najbolje potvrđuje prepuna dvorana Doma mladih.