Održana manifestacija „Mladost je budućnost“

Partnerski odnos između mladih i tijela vlasti, tri različite aktivnosti i tri grada, sažeto opisuju događaje koji su odvili 20. kolovoza 2011. godine. Županijski savjet mladih Koprivničko-križevačke županije na prigodan način obilježio je kraj Međunarodne godine mladih, koja je formalno završila 12. kolovoza 2011. Ujedinjeni narodi definirali su tri cilja Međunarodne godine mladih, a to su: povećanje zalaganja mladih i ulaganja u mlade, aktivnije sudjelovanje mladih i podržavanje partnerstva, povećanje međukulturnog razumijevanja među mladima.

Manifestacija Županijskog savjeta pod nazivom „Mladost je budućnost“ započela je u 9. sati prijepodne na Zrinskom trgu u Gradu Koprivnici održavanjem košarkaškog turnira. Košarkaški turnir otvorio je župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren. pozdravljajući mlade i njihove aktivnosti. Uz Župana turniru su prisustvovali zamjenik župana, Ivan Pal kao i županijski pročelnici.  Župan se osvrnuo se na uzrečicu Međunarodne godine mladih koja glasi  „Dijalog i međusobno razumijevanje“, pokazujući činjenicu kako mlade zaista i uvažava kao svoje partnere. Turnir je otvorio na prigodan način bacanjem prve lopte u koš.   Prijavilo se devet ekipa i žestoka borba je započela. Ekipe su igrale svaka sa svakom, tri na tri. Vrućina nije omela dečke da pokažu svoj pravi sportski duh. Pobjedu je odnijela momčad „Chuck Norris“ iz Virje . Prve tri ekipe uz medalju osvojile su i novčane nagrade (1. mjesto 500,00 kuna, 2. mjesto 300,00 kuna i treće mjesto 200,00 kuna).  Važno ja napomenuti kako je Udruga športske rekreacije podravskih studenata iz Koprivnice  bila suorganizator turnira,  bez čije pomoći turnir ne bi bio tako spektakularan. Udruga je zaslužila sve pohvale. Sportska aktivnost pokazala se uspješna, čemu su svjedočili brojni posjetitelji, atmosfera na Trgu bila je više nego odlična. Paralelno uz sportsku aktivnost Policijska uprava koprivničko-križevačka te Obiteljski centar Koprivničko-križevačke županije informirali su posjetitelje i prolaznike o domeni svojeg djelovanja s mladima. Cijelo vrijeme vrijedne djelatnice Podravke d.d.  nudile su iste ukusnim osvježavajućim napicima.

Nakon turnira članovi Županijskog savjeta putuju u Đurđevac, u prostor Gradske vijećnice. Edukativna javna rasprava  pod nazivom „ Uključivanje mladih u javni život lokalne zajednice“ započinje u 16.00 sati. Raspravi su uz mlade s područje cijele Županije, a i šire prisustvovali gradonačelnik Grada Đurđevaca Slavko Gračan, saborski zastupnik, Stjepan Milinković, vijećnica Županijske  skupštine Verica Rupčić. Moderator rasprave, a ujedno predsjednik Županijskog savjeta mladih Hrvoje Ištvanović započinje raspravu u opuštenom ozračju te nakon pozdravnih riječi uvaženih gostiju prepušta raspravu uvodničaru u prvu temu, gospodinu Hrvoju Kovaču, predsjedniku Županijskog savjeta mladih Varaždinske županije. Gospodin Kovač  izlagao je o ulozi savjeta mladih, nužnosti njihova osnivanja, programima njihova djelovanja, zakonskoj regulativi. Istaknuvši da su mladi resurs svoje zajednice ta da je nužna dinamična participacija mladih. Nakon njegova izlaganja uslijedila je dinamična rasprava u koju su se uključili i svi navedeni gosti. Gospodin Milnković naglasio je da je uključivanje mladih u javni život lokalne zajednice moguće na različite načine te da potencijale mladih treba iskoristiti. Gospodin Gračan naglašavao je kako je za ostvarenje svakog hvale vrijednog projekta nužan preduvjet suradnja između mladih i tijela vlasti te dobro uspostavljeni komunikacijski kanal. Gospođa Rupčić također je navela suradnju kao bitan preduvjet dobrog rada ta pozvala Županijski savjet da se priključi aktivnostima i drugih osnovanih tijela Županijske skupštine.  Uvodničarka u drugu temu bila je gospođa Lana Birin Čubrić, pravnica Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije. Gospođa Birin- Čubrić opisala je djelovanje Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije s mladima, istaknula činjenicu kako je Obiteljski centar svojevrsni servis mladima. Nadalje opisala je provođenje procesa volontiranje te  navela kako je informiranost jedan od glavnih problema s kojima se susreće u radu s mladima. Na kraju savjetovala je mladima da budu promjena koju žele vidjeti u svijetu. U raspravi koja ju uslijedila Hrvoje Kovač naglasio je da su nezaposlenost, neinformiranost te manjak prostora za mlade tri ključna problema. Uvodničar u treću temu bio je Željko Jurković, zamjenik predsjednika Županijskog savjeta mladih. Gospodin Jurković nazočnima je opisao  mnogobrojne provedene aktivnosti Županijskog savjeta mladih. Hrvoje Ištvanović završio je edukativnu javnu raspravu u 18.00 sati, zaključivši da je rad savjetodavnog tijela mladih nemoguć bez dobro uspostavljene suradnje sa udrugama mladih te tijelima vlasti.   

Još uvijek puni  energije i mladenačkog elana  Savjet se  seli u Križevce. U Križevcima slijedi odličan koncert grupe RHS Coolektiv iz Koprivnice, a nakon njih na scenu izlazi zagrebačka grupa Adastra. Suorganizator  koncerta bila je udruga Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture, K.V.A.R.K. iz Križevaca, u čijem prostoru se koncert i održao. Malo je za reći da je atmosfera na koncertu bila uzavrela. Publika je disala s izvođačima, vladala je opća euforija. Mladi su jedva dočekali priliku da se kvalitetno zabave, naplešu, iskaču i nasmiju.

Organiziranjem gore opisanog projekta Županijski savjet Koprivničko-križevačke županije, želio je pokazati kako su mladi potencijal na kojega se ne smije zaboravljati, jer nude neiscrpan izvor novih ideja i energije. Partnerskim odnosom sa spomenutim udrugama mladih te tijelima  lokalne i područne (regionalne) vlasti opravdali su u potpunosti svoju savjetodavnu ulogu te ulogu predstavnika mladih Županije.  

Županijski savjet mladih zahvaljuje svim partnerima u provedbi Manifestacije.

Rezime provedene sportske, edukativne te zabavne aktivnosti je da iako je mladost  nepobitno budućnost,  ona je prije svega sadašnjost.

Savjet mladih Koprivničko-križevačke županije