Održana konferencija „Mogućnost korištenja EU fondova“

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je u petak regionalnu konferenciju o korištenju europskih fondova u Koprivničko-križevačkoj županiji. Konferencija je namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ostalim proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru, te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova. Konferencija je specijalizirana, temeljena na specifičnostima Koprivničko-križevačke županije uočenih analizom popunjenih upitnika koje su općine, gradovi i Županija dostavili u Ured zastupnice.

Prema riječima zastupnice Maletić za iskoristiti 8,1 milijardu eura u razdoblju 2014-2020 potrebno je imati pripremljeno i provoditi 16,2 milijarde eura. Priprema projekata iznosi otprilike 3% do 5% vrijednosti projekta što znači da bi se trebalo uložiti preko 800 milijuna eura u pripremu projekata, a to je posao Vlade Republike Hrvatske.Međutim, Vlada za pripremu projekata izdvajatek 120 milijuna kuna. Velika ulaganja u pripremu projekata trebala su biti glavne investicije cijelu 2012. i 2013.

Jedan od novih i značajnih izvora financiranja za Republiku Hrvatsku jesu europski fondovi. Iz kohezijske politike očekuje nas u sedam godina 8 milijardi eura odnosno 60 milijardi kuna, a iz poljoprivredne dodatnih oko 3,3 milijarde eura odnosno 25 milijardi kuna. To je 12 milijardi kuna godišnje iz europskog proračuna za razvojne projekte. U proteklim godinama iz  državnog proračunu Republika Hrvatska izdvaja manje od 2 milijarde kuna godišnje za investicije. Zato je ovih 12 milijardi iz europskog proračuna važno. To su sredstva za razvoj kojih u proračunu nema. Važno je sad kada smo ih dobili odmah ih koristiti i ne čekati. Na žalost, Vlada Republike Hrvatske nije dovoljno aktivna u postavljanju EU fonova strateškim interesom Hrvatske. Propušteno je aktivno pripremanje projekata na razini središnje države, a pomoć korisnicima u pripremi projekata nedostatna je, nema strateških dokumenata koji su temelj za povlačenje fondova, a sustav upravljanja fondovima je administrativno oslabljen i usporen.

 

Specifičnosti Koprivničko-križevačke županije

Kao podlogu za pripremu konferencije Ured zastupnice Ivane Maletić poslao je svim jedinicama lokalne samouprave upitnik temeljem kojih su rađene analize i doneseni zaključci vezani uz trenutno stanje projekata u Županiji u odnosu na poželjno stanje i zahtjeve europske regulative. Popunjene upitnike u Koprivničko-križevačkoj županiji dostavilo je 75% jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno njih 18 od ukupno 24. Ukupan broj projekata/projektnih ideja prikupljenih upitnikom je 52 i to u vrijednosti oko 754 milijuna kuna (riječ je o procjeni jer se za dobar dio projekata vrijednost ne zna s obzirom da su tek u fazi projektne ideje). Od prijavljenih projekata 25 posto potpuno je spremno, 37 posto je u nekoj od faza pripreme, a 38 posto projekata je na razini ideje.

Kada analiziramo strukturu projekata po područjima najviše ih je vezano uz javnu infrastrukturu i to komunalnu (projekti vodoopskrbe i odvodnje, gospodarenja otpadom, rasvjete, cesta), društvenu (izgradnja kulturnih objekata, izgradnja ili dogradnja vrtića, škola) i gospodarsku (izgradnja i uređenje poslovnih zona i sl). Uz ove uobičajene projekte javne infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji može se istaknuti sljedeće zanimljive projekte: Tehnološki parkovi Koprivnice i Križevaca kao platforma za jačanje konkurentnosti poduzetništva u Županiji, Projekt Regija digitalnih muzeja SZ Hrvatske u vrijednosti 42,7 mil kuna, Modernizacija poslovanja sa strankama u uredima Općine Molve u vrijednosti 750.000 kuna, Turistička ruta Nikola Zrinski, Legrad u vrijednosti 4,3 mil kuna, Sportski park „Graničar” Đurđevac u vrijednosti 22,5 mil kuna.

 Ured zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić