Održana izložba „Ivan Zakmardi Dijankovečki i njegovo doba“

Učenici 3.d razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci pripremili su 23. prosinca sa svojim razrednikom Ivanom Peklićem izložbu pod nazivom „Ivan Zakmardi Dijankovečki i njegovo doba“.

Izložba je bila postavljena u tri tematske cjeline. U prvoj je učionici predstavljena umjetnost u Zakmardijevo doba – književnost, slikarstvo, kiparstvo i arhitektura uz zvuke glazbe 17. stoljeća u pozadini dok su u drugoj učionici bila predstavljena znanstvena i tehnička dostignuća znanstvenika i istraživača kojima je Zakmardi bio suvremenik. U trećoj učionici posjetitelji su se mogli upoznati s modom visokog društva, ali i običnih građana te s hranom s kraljevskih i pučkih stolova toga vremena. U samom holu škole mogli su se vidjeti detalji iz života Ivana Zakmardija, ali i Križevaca u Zakmardijevo doba.

Posebnu pažnju posjetitelja plijenila je kopija škrinje privilegija koja je po Zakmardijevoj narudžbi bila dovršena upravo 23. prosinca 1643. godine. Učenici gimnazije su u škrinju privilegija stavili svoju verziju godišnjih izdanja „Večernjeg lista“ s time da je svako godište sadržavalo značajnija otkrića i događaje od 1600. do 1667. godine.

Razgled izložbe završio je kušanjem čobanca po receptu iz sedamnaestog stoljeća i štrukli kojima se recept odonda nije mijenjao. Čobanac i mnoštvo kolača pripremile su učenica Ivana s mamom Ivankom Kontin, a štrukle su ispekle sestre Sabina, Katarina i Gabrijela Srbljinović, dok je tortu sa Zakmardijevim portretom ispekla učenica Ana Bratić.

Prije samog otvorenja izložbe, članovi udruge Potkalnički plemenitaši izveli su nekoliko starih plesova.

Izložba je kao projekt pripremana oko šest tjedana, a obuhvaćeni sadržaji gradivo su nastave povijesti kraja drugog i početka trećeg razreda gimnazije. Ovom izložbom Gimnazija je završila niz ovogodišnjih događanja u školi povodom 340. obljetnice gimnazijskog školovanja u Križevcima.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.