Održan znanstveni skup o Regionalnom parku Mura-Drava

Znanstvenici iz SAD-a, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske okupili su se 1. i 2. lipnja u Koprivnici na znanstvenom skupu pod nazivom „Povijest okoliša područja Regionalnog parka Mura – Drava“. Na ovom međunarodnom znanstvenom skupu, kojeg su zajednički organizirali Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju i Povijesno društvo Koprivnica, svoja su istraživanja predstavila 22 izlagača.

Koprivničko-križevačka županija je bila pokrovitelj skupa, pa se na samom otvorenju okupljenima obratio zamjenik župana Ivan Pal. Istaknuo je kako je došlo vrijeme da znanstvenici zauzmu značajniju ulogu u hrvatskom društvu, te progovaraju o problemima i načinu njihovog rješavanja. Organiziranje znanstvenog skupa o Regionalnom parku Mura – Drava zasigurno je najispravniji način da lokalna javnost dođe do argumenata temeljem kojih će formirati stav o tome kako u budućnosti gospodariti ovim prostorom.

Prvi dan skupa bio je rezerviran za izlaganja referata, dok je drugog dana organizirana tematska ekskurzija na područja Mure i Drave. Dodatna vrijednost skupa je i to što su izlagali stručnjaci iz različitih znanstvenih područja, jer bilo je istraživača koji se bave prirodnim znanostima, ali također i onih kojima su struka pojedine društvene te humanističke znanosti. Na taj način dobila se šira znanstvena slika o temi, što će posebno biti interesantno za čitatelje nakon što se radovi sa skupa objave.

Knjiga sažetaka