Održan stručni skup u povodu 100 godina rođenja Ivana Večenaja

U Galeriji Ivan Večenaj u Goli u subotu, 3. listopada održan je stručni skup „Z on kraj Drave  – u povodu 100 godina rođenja Ivana Večenaja“. Skup je  otvorio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je u prigodnom govoru naglasio važnost stvaralaštva Ivana Večenaja za naivnu umjetnost  i kulturni identitet Podravine, ali i cijele Hrvatske.

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, izaslanik ministrice kulture i medija Milan Pezelj te u ime obitelji Večenaj Petra Večenaj Živičnjak. Naziv skupa, naglasili su organizatori,  geografski locira mjesto inspiracije, života i stvaranja velikog kreativca, ali i upućuje na njegovu istoimenu uglazbljenu pjesmu i nosi kajkavski dijalekt kojeg Večenaj brižno čuva i bilježi za buduća pokoljenja. Cilj skupa je bio potvrditi dosadašnja saznanja o stvaralaštvu Ivana Večenaja, ali i potaknuti nove, inovativne analize i perspektive te kritički sagledati i (re)valorizirati umjetnički rad Ivana Večenaja, uz jednako vrijedan osvrt na njegovo bogato književno i leksikografsko nasljeđe.

Na skupu su sudjelovali  Marijan Špoljar, Božica Jelušić, Vjekoslav Prvčić, Mihaela Cik, Helena Kušenić, a rad akademika Dragutina Feletara je zbog odsustva predstavio ravnatelj Robert Čimin. U sklopu programa  predstavljena je turistička informativna tabla TZ područja Središnja Podravina i TZ Koprivničko-križevačke županije, a na rodnoj kući Ivana Večenaja je otkrivena i spomen-ploča.

Program je realiziran u organizaciji Muzeja grada Koprivnice i obitelji Večenaj, potpomognut od Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Općine Gola, Turističke zajednice područja Središnja Podravina i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana