Održan II. Taktičko-tehnički zbor vatrogasaca Grada Križevaca

U povodu završetka Mjeseca zaštite od požara i zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana, jučer, 30. svibnja 2010. godine, na prostoru bivše križevačke vojarne održan je ”II. Taktičko-tehnički zbor vatrogasaca Grada Križevaca”. Pripadnici 37 vatrogasnih društava s područja Koprivničko-križevačke županije okupili su se u jutarnjim satima ispred križevačkog Vatrogasnog doma, nakon čega su se u povorci s predstavnicima Grada Križevaca te Koprivničko-križevačke županije, a u pratnji Gradskog puhačkog orkestra uputili do vojarne.

Program je započeo uvodnim govorom domaćina gradonačelnika Branka Hrga, predsjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivana Golubića, predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Ivana Mužića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Križevci i Vatrogasne zajednice Koprivničko – križevačke županije Valenta Furmega te župana Koprivničko-križevačkog Darka Korena.

Nakon aktivnosti poput gašenja zapaljivih tekućina pjenom s vatrogasnog vozila i sličnih vježbi, održala se i natjecateljska vježba gašenja požara starom štrcaljkom iz 19. stoljeća na zaprežnim kolima.

Na posljetku, uslijedilo je proglašenje pobjednika i podjela nagrada.

Izvan konkurencije sudjelovale su ekipe mladeži od 12 do 16 godina DVD-a Koprivnica i DVD-a Štaglinec, sudionici ovogodišnjeg državnog natjecanja u Šibeniku, koji su izveli pokaznu vježbu. U vatrogasnoj vježbi rušenja mete s vatrogasnom motornom štrcaljkom prvo mjesto je zauzela muška ekipa DVD-a Lemeš Križevački, drugoplasirana je ekipa DVD-a Bukovje Križevačko, a na treće mjesto plasirala se ekipa DVD-a Stari Bošnjani. U vježbi gašenja požara prahom – autocisterna, najbolja je ekipa DVD-a Križevci, drugi je Raven, a treći DVD Sveti Ivan Žabno. U vježbi rušenja mete s vatrogasnom motornom štrcaljkom natjecale su se i ženske vatrogasne ekipe. Pobjednik je ekipa DVD-a Križevci, druga je ekipa DVD-a Ruševac, a treći je Majurec. Pobjednik u vježbi gašenja požara pjenom – traktorska cisterna je ekipa DVD-a Srednji Dubovec, druga je Glogovnica, a na treće mjesto plasirala se Poljana Križevačka. Djeca su se natjecala s brentačama, pri čemu je pobijedila ekipa vatrogasne mladeži DVD-a Apatovec, drugi je Raven, a treći su Vujići. Posljednje natjecanje – pumpanje vode sa starom vatrogasnom štrcaljkom okupilo je 14 muških ekipa. Pobjednik je ekipa Javne vatrogasne postrojbe Križevci, druga je Stara Ves, a treći je Povelić. Kod žena pobijedila je ekipa DVD-a Ruševac. Prvoplasiranim ekipama dodijeljeni su pokali, a svim vatrogasnim ekipama prigodna priznanja za sudjelovanje na ovom 2. Taktičko – tehničkom zboru vatrogasaca u Križevcima.

Karla Jovanović