Održan 4. Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika Županije

Četvrti Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije održan je u ponedjeljak, 26. travnja 2010. godine, u prostorijama Doma hrvatskih branitelja u Kalniku. Preko 50 načelnika, gradonačelnika, županijskih pročelnika, ravnatelja županijskih ustanova i predstavnika udruga raspravljalo je o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, projektu Piškornica, potrebama osoba s invaliditetom, plaćama u lokalnoj samoupravi i radu gerontodomaćica. Uzvanike je na početku pozdravio načelnik općine Kalnik Božidar Kovačić, a kolegij je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Kao predstavnici udruga osoba s invaliditetom Slavko Kuzmić, Marija Mraz i Dragica Zlatar  upoznali su članove Kolegija s potrebama osoba s invaliditetom te kratko izložili što sve lokalne zajednice moraju učiniti kako bi se uskladile s Nacionalnom strategijom jedinstvene politike za osobe s invaliditetom. Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg je, potaknut raspravom, predložio da se organizira tematska sjednica vezana uz operativne planove usklađene s Nacionalnom strategijom, što je jednoglasno podržano. Obzirom da su župani zaduženi da organiziraju tematske sastanke o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države raspravljalo se i o obavezama koje imaju same općine. U roku od sedam dana sve jedinice lokalne samouprave moraju dostaviti izvješća o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na njihovom području.

Zamjenik župana Darko Sobota izvijestio je kako je suglasnost na Programe raspolaganja zemljištem dobilo 95% dostavljenih programa s našeg područja. Tajnik Županijske skupštine Zdravko Lovreković objasnio je detalje Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi te naglasio kako masa bruto plaća ne smije prelaziti 20% ukupnih prihoda jedinica lokalne ili područne samouprave. Župan Darko Koren je rekao kako očekuje puno jasnije analize provedbe ovog zakona jer smatra kako samo točan kriterij ovlasti i zaduženja samouprave sa sistematizacijom svih poslova može donijeti veće uštede. Ravnatelj tvrtke Piškornica d.o.o. Nedo Cepić održao je prezentaciju vezanu uz Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Naglasio je kako se od fondova Europske unije očekuje preko 70% ukupne investicije, a o detaljima i elementima budućeg sustava članove Kolegija upoznao je predstavnik konzorcija projektanata Mario Panjičko. O radu gerontodomaćica govorila je voditeljica Kluba Mariške“ Verica Šarlija, koja je zahvalila naporu koji Županija ulaže u ovaj važan projekt u kojem sudjeluje 19 općina i trenutno zadovoljava potrebe čak 229 korisnika.

Potaknut tijekom rasprave vezane uz Piškornicu župan Darko Koren predložio je da se zbog bolje sinergije zajedničkog djelovanja i transparentnosti projekta održi sjednica predstavnika Županije, Piškornice, Grada Koprivnice, Komunalca, ekoloških udruga i Općine Koprivnički Ivanec.