Od ponedjeljka svi učenici škola kojima je osnivač Županija vraćaju se na nastavu uživo, u subotu u Koprivnici i Križevcima procjepljivanje 3600 stanovnika  

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon redovne koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti  iznesene aktualne informacije o epidemiološkom stanju na području županije te aktivnosti po pitanju organizacije cijepljenja i povratka učenika na redovnu nastavu uživo.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić kazao je kako će u Koprivnici i Križevcima u subotu, 8. svibnja na punktovima za cijepljenje provesti akcije cijepljenja koje će kao i do sada biti pripremljene u skladu s najvišim organizacijskim i zdravstvenim standardima, a na njima će se u svakom gradu procijepiti po 1800 stanovnika. Načelnik Ljubić je dodao kako će se u Koprivnici u srijedu, 12. svibnja organizirati i procjepljivanje svih prosvjetnih djelatnika  s područja županije koji su se prijavili za cijepljenje, a oni kojima taj model ne odgovora, a nisu s koprivničkog područja, moći će se procijepiti na redovnim punktovima u Križevcima i Đurđevcu prijavom kod svojih liječnika obiteljske medicine u kasnijim terminima.

Ovo je prilika da se prosvjetni djelatnici kao jedna od prioritetnih skupina procijepi i mogu reći kako je interes prosvjetnih djelatnika u našoj županiji najveći u Hrvatskoj te se nadam da će to potaknuti i ostale da se prijave za cijepljenje“, kazao je Ljubić te dodao “Što se modela nastave tiče, nakon konzultacija i u suglasnosti sa Stožerom župan Darko Koren donio je odluku da će učenici škola kojima je osnivač Županija od idućeg tjedna krenuti redovno na nastavu“.

Župan Koren kazao je kako aktualne epidemiološke brojke novooboljelih ne govore da je situacija dobra, ali niti da eskalira te da, s obzirom na vjerojatnost da će se epidemija zbog dolaska boljeg vremena i akcija masovnog procjepljivanja, donijela odluka o povratku učenika u školske klupe. „U obzir smo  osim zdravstvenih, uzeli i činjenicu da je do kraja školske godine nešto više od mjesec dana te da će se povratkom na nastavu uživo kvalitetno obavljati nastavni proces i zaključivati ocjene. Online nastava ima sociološku, društvenu, psihološku i pedagošku komponentu sa svojim posebnostima te smatramo da učenicima treba omogućiti da se vrate u škole“, pojasnio je župan.

Izvijestio je i o nedavnom održanom sastanku premijera Plenkovića sa županima i ravnateljima županijskih zavoda za javno zdravstvo te predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojem je potvrđeno  će velike količine cjepiva doći u Hrvatsku.

„Najvažnije je da se akcije procjepljivanja organiziraju na najefikasniji način, a mi smo do sad pokazali da se u našoj županiji to čini na najkvalitetniji mogući način i prema najvišim standardima. Pred nama je veliki posao, vjerujem da će naš Stožer učiniti sve da to tako bude i dalje. Molimo i sve predstavnike jedinica lokalne samouprave da se uključe poput drugih ustanova i institucija kako bi ostvarili cilj da se do kraja lipnja većina populacije procijepi“, zaključio je župan.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako će u županiju u svibnju stići 34.000 doza cjepiva, a u lipnju 37.000 doza nekoliko različitih proizvođača te je izrazila nadu da će se u iduća dva tjedna na velikim punktovima procijepiti svi oni koji su se prijavili svojim obiteljskim liječnicima.

„ Osim punktova vikendom, cijepljenje će se  organizirati i tijekom tjedna pa će tako iduće srijede cijepiti prosvjetni djelatnici i dio pripadnika žurnih službi. Organizirat ćemo i cijepljenje radnika pa ako u većim tvrtkama ima više od 10 zainteresiranih za cijepljenje neka se prijave na e-mail cijepljenje@zzjz-kkz.hr. Ne moraju se prijavljivati i svom liječniku, tako ćemo olakšati primarnoj praksi u pripremi i organizaciji cijepljenja“, pojasnila je ravnateljica Vadla.

Dodala je kako će obiteljski liječnici u svojim ordinacijama  radi lakše organizacije cijepiti  cjepivo Johnson i Johnson cjepivom koje se primjenjuje samo u jednoj dozi te da se radi na organizaciji cijepljenja u OB Koprivnica za pacijente koji su u kliničkoj anamnezi imali određenih reakcija na primjenu lijekova.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić kazao je kako je u bolnici hospitalizirano 56 pacijenata s koronavirusom, a 17 ih se nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja te zahtijevaju liječenje uz upotrebu respiratora i uređaja za visoku koncentraciju kisika. „Riječ je pacijentima s vrlo teškim oblicima upale pluća. U posljednja tri tjedna ne bilježimo pad, ali ni porast hospitaliziranih pacijenata te se nadamo  da će se do kraja svibnja uspjeti smanjiti broj hospitaliziranih kako bi se krenulo sa svim aktivnostima i zdravstvenim djelatnostima u punom opsegu“, zaključio je Devčić.

Služba ureda župana