Obilježena 25. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi

U subotu je u Đurđevcu svečano obilježena 25. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi, a obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca u spomen na sve poginule i nestale branitelje.

Vijenci su položeni na Gradskom groblju kod Križa života, a uime Koprivničko-križevačke županije položila ih je delegacija u sastavu zamjenika župana Darka Sobote, predsjednice Županijske skupštine Verice Rupčić te člana Županijske skupštine Miroslava Kovačića. Vijence su položile i delegacije Grada Đurđevca, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general pukovnik Marijan Mareković, delegacije braniteljskih postrojbi, HVIDRA-e Republike Hrvatske te HVIDRA-e Đurđevac, Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao i članovi obitelji poginulih branitelja.

img_4369mObilježavanje je nastavljeno svečanim mimohodom od Starog grada u Đurđevcu do Trga Svetog Jurja gdje je održan svečani dio programa u kojem su predstavljene postrojbe i njihov ratni put. U sjećanje na poginule  branitelje koji su dali svoje živote za slobodu naše zemlje pročitana su njihova imena i prezimena, a Počasna zaštitna bojna izvela je počasni ceremonijal na oduševljenje svih okupljenih.

Uime domaćina, pozdravne riječi uputio je saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković koji je istaknuo kako se po prvi puta na dostojanstven način obilježava ova obljetnica.

Zadovoljstvo ovim obilježavanjem istaknuo je župan Darko Koren naglasivši: „Prigoda je ovo da se  prisjetimo svih onih kojih danas nema ovdje među nama i koji su zapravo najzaslužniji za sve ono što danas imamo. Isto tako, prilika je ovo da se svima onima koji su imali bilo kakvu aktivnu ulogu u tom vremenu zahvalimo na jedan skroman i dostojanstven način. Mislim da svaka odgovorna država koja želi imati primjerenu sadašnjost i još bolju budućnost to mora graditi upravo na svojoj prošlosti, na svojoj povijesti.“ Ujedno se prisjetio i zajedništva koje je u vrijeme Domovinskog rata „krasilo ljude“ te zaključio kako su „Domovinski rat i branitelji temelj hrvatskog društva i hrvatske države jer ono što svi mi moramo prema tome osjećati je prije svega jedna velika zahvalnost.“

img_4411mKao izaslanik minista hrvatskih branitelja obratio se zamjenik župana Darko Sobota te uputio zahvalu svim braniteljima koji su pomogli u stvaranju Republike Hrvatske: „Danas koristim priliku i želim još jednom zahvaliti svim hrvatskim braniteljima koji su krenuli u obranu Republike Hrvatske, ali i svima vama koji ste kao pripadnici braniteljskih postrojbi s prostora naše Podravine svom hrvatskom narodu donijeli toliko željenu slobodu. Želim da nam ovakvi susreti hrvatskih branitelja i vaših obitelji budu uporište i izvor snage u vašem daljnjem radu i da u životu učinite još puno dobrih djela.“

Prigodne riječi uputili su i izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Resler koji je istaknuo kako mu je čast biti na ovom obilježavanju te čestitao 25. obljetnicu podravskih braniteljskih postrojbi svim braniteljima, a čestitkama se pridružio i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general pukovnik Marijan Mareković naglasivši:

Moramo se prisjetiti svih onih kojih nema više među nama i za sve emocije koje smo proživjeli rastajući se s njima, danas s vremenskim odmakom shvaćamo pravu veličinu žrtve naših suboraca.“

Nakon svečanog dijela održana je sveta misa za branitelje, a obilježavanje 25. obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi podržali su Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac te općine Pitomača, Virje, Novo Virje, Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Gola, Molve i Turistička zajednica grada Đurđevca.

Služba ureda župana