Obilježena 200. obljetnica rođenja Antuna Nemčića i Ljudevita Vukotinovića

Nakon potpisivanja Ugovora o osnivanju i radu Zavoda za znanstveno-istraživački rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 17. siječnja je u Križevcima održana svečanost u povodu dvjestote obljetnice rođenja hrvatskih preporodnih velikana Ljudevita Vukotinovića (1813. – 1883.) i Antuna Nemčića (1813. – 1849.).

Ljudevit Vukotinović je bio književnik, prirodoslovac i političar, a od 1861. do 1867. je vršio dužnost Velikog župana križevačkog, dok je Antun Nemčić bio romanopisac i komediograf. Oba ova velikana su jedan dio svog života proživjeli u Križevcima, te su stoga Grad Križevci i tamošnji ogranak Matice hrvatske 200. godišnjicu njihovog rođenja obilježili otkrivanjem spomen ploča na zgradi nekadašnje Županije križevačke, a u koju je danas smještena gradska uprava.

Nakon otkrivanja spomen ploča je u velikoj dvorani Hrvatskog doma održana svečana akademija na kojoj su se uz župana Darka Korena i gradonačelnika Branka Hrga velikom broju okupljenih obratili predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i predsjednica križevačkog ogranka Matice hrvatske Renata Husinec.

Rad i djelovanje Nemčića i Vukotinovića predstavili su akademici Tonko Matoević i Ante Stamač. Prigodni glazbeni program izvelo je pjevačko društvo Kalnik iz Križevaca, izvevši nekoliko pjesama nastalih u vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda.