Obilježen Međunarodni dan seoskih žena

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije je prigodno obilježilo 15. listopada Međunarodni dan seoskih žena. Uoči Svjetskog dana hrane koji je 16. listopada, simbolično je proglašen i Međunarodni dan žena na selu, čime je istaknuta međusobno važna spona između žena na selu i proizvodnje hrane. Svrha obilježavanja Međunarodnog dana seoskih žena je senzibilizirati zajednicu o velikoj, ali još uvijek nepriznatoj ulozi žena sa sela i njihovom doprinosu cjelokupnoj društvenoj zajednici.

Tom prigodom 15. listopada ove godine u prostorijama Županije održan je prijem za nositeljice Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Koprivničko-križevačke županije.

Prijem  je organiziran u čast  aktivnih nositeljica Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje svojim radom doprinose u proizvodnji hrane, a time i kvalitetnijem životu u svojem okruženju.

Prijemu su pored članica Povjerenstva prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić, pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek kao i načelnik Općine Molve Stjepan Fosić.

Župan je izrazio zadovoljstvo organiziranim prijemom te zahvalio nositeljicama Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na njihovom velikom doprinosu u razvoju našega sela.  Istaknuo je činjenicu da je uloga žene sve veća u obiteljskoj zajednici, političkom djelovanju, zapravo u društvu. Ženama je zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Predsjednica Povjerenstva, Verica Rupčić istaknula je da je Svjetski dan seoskih žena utemeljen 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu. Prema podacima Međunarodne organizacije rada, 428 milijuna žena radi u poljoprivredi. U mnogim dijelovima svijeta poljoprivreda je primarno područje ženskog rada, a tako je i u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji. Napomenula je da su danas žene na selu ujedno i nositeljice kulturnih te društvenih aktivnosti jer su uključene u rad raznih udruga. Spomenula je vidljiv zamjetan pomak u odnosu na prijašnju situaciju, a upravo je i primarna zadaća Povjerenstva raditi na osnaživanju žena u svim segmentima našega društva i na taj način graditi ravnopravnost.

Predsjednica Povjerenstva, župan zajedno s predsjednikom Županijske skupštine čestitali su nositeljicama Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na uspjesima u radu te  im uručili povelje i cvijeće kao znak priznanja njihove važne društvene uloge.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova: Verica Rupčić, v.r.