Obilježen 21. Dan ružičaste vrpce

Na Zrinskom trgu u Koprivnici danas je obilježen 21.  Dan ružičaste vrpce kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Obilježavanje je organizirala Udruga žena s bolestima dojke „Nada“  koja ove godine slavi 20. godišnjicu od osnutka,  a podršku ovoj važnoj akciji  ispred Koprivničko-križevačke županije dali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno – socijalne djelatnosti po ovlaštenju župana Maja Blažek te saborski zastupnik Darko Sobota.

Podjelom ružičastih vrpci i edukativnog materijala o samopregledu dojki  želi se skrenuti pozornost na važnost prevencije raka dojke i važnost odlaska na preventivne preglede i mamografiju, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naime, 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. Obilježavanjem ovog dana potiče na razmišljanje i djelovanje u vezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu.

Organizator Dana ružičaste vrpce na nacionalnoj razini je krovna udruga žena liječenih od raka dojke „Europa Donna Hrvatska“, a cijeli mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke.