Nova stajališta koprivničkog bibliobusa

Pokretna knjižnica – bibliobus Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica od ove jeseni imat će dva nova stajališta: u Peterancu, gdje će od četvrtka, 15. rujna 2011. dolaziti svaki drugi četvrtak i stajati od 10.30 do 11.30 u središtu mjesta (u blizini škole) te na koprivničkoj Vinici kamo će također od 15. rujna 2011. odlaziti svaki drugi četvrtak i stajati od 16.30 do 17.00 sati (u blizini škole i Društvenog doma). Oba stajališta su probnog karaktera, što znači da tijekom prvih nekoliko mjeseci knjižnica želi ispitati interes mještana za ovu uslugu i mogućnosti korištenja u navedenim terminima te zatim u suradnji sa samim korisnicima donijeti odluku o nastavku pružanja bibliobusne usluge na ovaj način i u navedenim terminima.

Naime, stanovnici općine Peteranec do sad su imali priliku koristiti bibliobusnu uslugu samo u Sigecu, a u Peterancu je ranijih godina bila dostupna mjesna knjižnica. Međutim, posljednjih godina knjižnica u Peterancu radila je s prekidima zbog nedostatka volontera koji bi je vodili, da bi 2009. godine zbog neprimjerenog prostora te nedostatka financija morala potpuno prestati s radom. Od tada mještani Peteranca nisu imali nikakvu knjižničnu uslugu, pa je sada s Općinom dogovoreno da se do ostvarivanja uvjeta za oživljavanje općinske knjižnice knjižnična usluga u mjestu osigura putem bibliobusa. Ukoliko mještani pokažu interes, u dogovoru s Općinom razmotrit će se nastavak dolaska bibliobusa u Peteranec i nakon probnog razdoblja.

S druge strane, u koprivničkom Mjesnom odboru Vinica već postoji bibliobusno stajalište (uvedeno 1997. godine) na koje bibliobus dolazi svaki drugi utorak i stojI kod Područne škole, od 12.00 do 12.45. Ovaj raspored neće se niti sada mijenjati, jer su mještani već na njega navikli, a knjižničnu uslugu bibliobusa u to vrijeme najviše koriste učenici Područne škole te djeca iz obližnjeg dječjeg vrtića. No, kako su odrasli stanovnici Vinice tada većinom na svojim radnim mjestima, u dogovoru s predstavnicima Mjesnog odbora knjižnica je ponudila još jedan termin za dolazak bibliobusa u ovaj udaljeni dio grada – ovaj puta poslijepodne. Na taj način knjižnica želi izići u susret potencijalnim korisnicima bibliobusa koji nisu u mogućnosti korisititi njegove usluge u prijepodnevnim satima.

Inače, bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica uspješno djeluje od 1979. godine, a u 2010. koprivnički bibliobus pružao je knjižničnu uslugu na 37 stajališta, od čega 28 u 15 županijskih općina i 9 na širem području grada Koprivnice. Imao je 2.128 učlanjenih korisnika i 13.855 njihovih posjeta, a tijekom 2010. iz bibliobusa je posuđen 27.121 primjerak knjižnične građe.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ ,Ljiljana Vugrinec