Najuzornija seoska žena Koprivničko-križevačke županije je Anka Županić

U Đurđevcu je održan 3. izbor najuzornije seoske žene Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koji je svečano otvorio župan Darko Koren. Priredbu su uveličale  pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Nansi Tireli, saborski zastupnici dr. Stjepan Milinković, Branko Hrg i Željko Šemper te državni i županijski dužnosnici. Bio je to festival radišnosti, svestranosi i kreativnosti žena, koje žive u selima i prigradskim naseljima na području Podravine i Prigorja. Svaka od 14 kandidatkinja se predstavila na štandu s hranom, kolačima, zimnicom i napitcima pripremljenim po tradicionalnim receptima, najrazličitijim ručnim radovima vlastite izrade, ali i nasljeđem, kao i etno-predmetima s pregršt pratećih detalja i elemenata. Pojedini štandovi su prikazivali cijelu priču o životu na gospodarstvima natjecateljica.

Veliki broj posjetitelja je imao priliku uživati u bogatstvu i raznolikosti, ali i kušati sve što je bilo pripremljeno nakon što je žiri ocijenio svaki štand.  Predsjednica PZRS Verica Rupčić je zahvalila svima koji sudjeluju i koji su podržali ovaj vrijedni i značajni projekt, posebice kandidatkinjama, koje su uložile puno truda i predstavile se u najboljem svijetlu. Želja PZRS kao organizatora izbora je pokazati različitost života žena na selu, koje su vrlo marljive, vrijedne i svestrane i bave se različitim poslovima i aktivnostima te su kreatorice kvalitetnog života svojih obitelji. Izrazila je nadu da će upravo one prenositi ovu ideju i motivirati žene u svojim sredinama, kako bi se ova priredba nastavila slijedećih godina jer je to jedina prilika da naše vrijedne seoske žene pokažu sve što rade, kao i svoju kreativnost i svestranost. Na priredbi je zamjenica đurđevačkog gradonačelnika Brankica Kolomaz  izrazila zadovoljstvo što je  Đurđevcu pripala čast domaćina, budući da je prošlogodišnja najuzornija seoska žena Đurđevčica Nada Sedmak. Nazočne su pozdravile pravobraniteljica Višnja Ljubičić i predsjednica saborskog Odbora Nansi Tireli te izrazile oduševljenje priredbom uz podršku projektu, kao kvalitetnom u prezentaciji seoskih žena i života u ruralnim područjima.  Župan Darko Koren  je izrazio zadovoljstvo cjelokupnim projektom te zahvalu organizatorima, a posebice svim natjecateljicama, koje su pokazale bogatstvo i ljepotu života na selu te izrazio želju da se ova priredba nastavi u kontinuitetu, kao priznanje seoskim ženama za njihov rad i promicanje ljepote i kvalitete života na selu.

Svečani mimohod ulicama Đurđevca svih kandidatkinja s pratiteljima iz Molvi i đurđevačkih Đuroka  te predstavnicima kulturno-društvenog života i gostima, bio je uvod priredbi izbora, na kojoj su se pojedinačno predstavile sve kandidatkinje.

Ovogodišnji izbor je imao i međunarodni predznak jer su u revijalnom dijelu nastupili prikazom običaja, tradicije, nošnje i specifičnog pjevanja „U tri“ gosti iz Usore (BiH).

Delegaciju je predvodila predsjednica UŽ Sunce Snježana Erceg i poglavar Hrvatskog sokola Usora Željko Joskić.  Predstavila se i njihova predstavnica na ovogodišnjem Izboru za najljepšu hrvaticu u narodnoj nošnji u BiH Katarina Joskić.

U revijalnom dijelu su imale štand i članice Udruge „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara u susjednoj Virovitičko-podravskoj županiji, predvođene osnivačicom Ivkom Mađar te su pokazale nošnju i tradiciju toga kraja.

Žiri u sastavu: Darko Sobota, zamjenik župana kao predsjednik,  te članovi Damir Felak, predsjednik ŽS, Nansi Tireli, Verica Rupčić, Josip Cugovčan, Nada Sedmak, Ankica Plečić, Brankica Kolomaz  i Željkica Golubić imao je težak posao, od 14 izvrsnih izabrati tri najbolje.

Za najuzorniju seosku ženu izabrana je Anka Županić iz Novigrada Podravskog. Prva pratilja je Josipa Rasinec iz Virja, dok je lenta druge pratilje pripala Snježani Hiržin iz Škrinjara u Općini Sv.Ivan Žabno. Svim kandidatkinja su dodijeljena i prigodna priznanja za različite kategorije: Martini Strmečki iz Herešina za svestranost i raznolikost u gospodarstvu te posebnost u vještinama; Milki Novaković iz Gole za isticanje posebnosti svojega kraja te posvećenost životnom pozivu i odgoju mladih naraštaja; Branki Dorešić iz Hlebina za njegovanje tradicije i kulturne baštine te očuvanje i primjenu tradicijskih recepata; Snježani Hiržin iz Škrinjara za raznolikost proizvoda te za požrtvovnost i osobitu brigu o obitelji; Mariji Mlinarić iz Đurđevca za najoriginalnije ručne radove te za osobito zalaganje u radu udruga, plemenitost i životni optimizam; Anici Jež iz Kalnika za najbolje starinske slastice te za promociju Kalnika i potkalničkog kraja; Zlati Kušec iz Cirkvene za najbolje spravljena tradicijska jela i raznolikost u gospodarstvu, Josipi Rasinec iz Virja za štand s najboljim umjetničkim radovima kandidatkinje te za svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju; Gordani Mužina Figač iz Starigrada za najoriginalniji štand s osobnim elementima kandidatkinje te za njegovanje tradicijskih obiteljskih vrijednosti; Zrinki Šipek iz Kloštra P. za kreativnost u izradi proizvoda od voća i povrća te za sadržajnost i zadovoljstvo životom na selu; Katarini Ugrenović iz Komatnice za očuvanje tradicije, baštine, duha i vrijednosti seoskog života;  Spomenki Karšić iz P.Sesveta za posebnosti u izradi ručnih radova te za očuvanje starinskih sorti povrća i uzgoj sjemena; Marii Sobota iz Kalinovca  za očuvanje i primjenu starinskih recepata jela te inovativnost kod uzgoja povrća; Anki Županić iz Novigrada P. za očuvanje i primjenu starinskih recepata slastica te za svestranost, očuvanje baštine, tradicije i vrijednosti seoskog života.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa su sudjelovali: KUD Petar Preradović, Đurđevčice, Udruga cimbalista, polaznici DV Vrapčić iz Drnja, plesni studio No1te gosti iz Usore.

Verica Rupčić