Najmanje tisuću zaraženih virusom H1N1

KOPRIVNICA – Prema najnovijim podacima Preventivno-zdravstvenog stožera u našoj županiji, prema podacima liječnika obiteljske prakse, registrirano je tisuću oboljelih od takozvane svinjske gripe.

– Ne možemo reći da je to nekakav alarmantni i veliki broj. No, vjerujem da je broj onih koji stvarno imaju smetnje i simptome gripe znatno veći. Očito se radi o slabijim simptomima i slabijoj kliničkoj slici pa se onda i ti svi ne jave svojem liječniku. Znači, ovo su registrirani slučajevi koji su se javili liječniku, doznali smo od ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženke Vadla, koja je ujedno na čelu Stožera.

Što se tiče hospitaliziranih pacijenata s težim problemima, dr. Vadla kaže  da je s današnjim danom oko osam ljudi u bolnici.

– Znači, može biti koji više ili koji manje jer se i primaju i otpuštaju, hvala Bogu. Ali do sada svi primljeni su se oporavili i otpušteni su kućama, oni koji su još u bolnici svi su stabilno, sve je pod kontrolom, nemamo ni jednu osobu kojoj je dokazana gripa da bi bila priključena na respirator, znači da se nalazi u intenzivnoj jedinici, izvijestila je dr. Vadla.

Iako je među oboljelima i veliki broj školske djece, dr. Vadla kaže kako zasad nema potrebe za zatvaranjem škola jer još uvijek ne bilježe masovne izostanke. Za pandemijsku gripu cjepivo, koje je stiglo u Hrvatsku, naručeno je više tisuća i za našu županiju, a točan dan početka cijepljenja, kaže dr. Vadla, još nije utvrđen.

Izvor: RKC