Najava: Stručni skup Franjo Fancev na pragu kurikularne reforme

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Koprivničko-križevačke županije i Općine Virje, u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju 15. studenoga 2017. godine s početkom u 14 sati održat će se stručni skup pod nazivom „Franjo Fancev na pragu kurikularne refome“.

Organizator je Osnovna škola Virje, suorganizator Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu, a Skup se održava povodom 135. godišnjice rođenja Franje Fanceva te 10. godišnjice od izdavanja zbornika „Znanstvena djelatnost Franje Fanceva“.

Za kulturno-umjetnički program bit će zadužena Glumišna družina Virje.

Franjo Fancev bio je hrvatski knjižničar, filolog i povjesničar književnosti, a radio je kao profesor u Bjelovaru te knjižničar i ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Od 1922. do smrti 1943. godine bio je profesor starije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i urednik “Građe za povijest književnosti hrvatske”. Proučavao je kajkavski dijalekt, jezik protestantskih hrvatskih pisaca te latiničke spomenike crkvene književnosti 14. i 15. stoljeća, što ga je dovelo do spoznaje o jedinstvenosti hrvatske književnosti bez obzira na tri pisma i na crkvenu i političku rascjepkanost hrvatskog prostora. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Matice hrvatske, a objavio je oko 150 studija, rasprava i prikaza s područja književnosti i jezika.

Služba ureda župana