Nacionalna strateška radionica inicijative žene u ruralnom razvoju RH

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je među prvima u Hrvatskoj organiziralo radionicu u sklopu projekta Žene jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj. Projekt je proveden u svim županijama te je u Otočcu održana Nacionalna strateška radionica inicijative žene u ruralnom razvoju RH. Predstavnica PZRS KKŽ je bila Marija Mraz, predsjednica Udruge «Bolje sutra», s kojom Povjerenstvo ima izuzetno dobru suradnju. Predstavila je rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ, s naglaskom na partnerstvo s udrugama osoba s invaliditetom koje djeluju na području županije u raznim aktivnostima koje zajedno provode s ciljem poboljšanja kvalitete življenja građana s invaliditetom u županiji. M. Mraz je bila jedina žena s invaliditetom sudionica na radionici što je pokazatelj koliko je senzibilitet prema osobama s invaliditetom u našoj županiji na visokoj razini te da su osobe s invaliditetom ravnopravni građani uključeni u sve sfere društvenog života županije.

Cilj ovoga projekta je doprinos poboljšanom sudjelovanju žena u ruralnom razvoju i osnaženju ruralnih žena u 7 zemalja Jugoistočne Europe, s naglaskom na postavljanje metoda i alata strateškog okvira korištenih kao potporu umrežavanju žena u ruralnom razvoju WoRD i sudjelovanje u postojećim, planiranim ili potencijalnim LAG područjima u zemljama Jugoistočne Europe, u kojima se projekt provodi.

Na radionici je sudjelovalo 150 članica, iz svih županija, koje su predstavile primjere dobre prakse u svojoj sredini, a pridružile su im se i predstavnice Nacionalne inicijative žena iz Slovačke, Rumunjske, Makedonije i BIH, kao i predstavnici državnih institucija, lokalnih i područnih samouprava, LAG-ova, udruga i zadruga, OPG-ova, obrta i poduzeća.

Svečanom otvorenju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Otočca, predsjednik Gospodarske komore Otočac, predsjednica saborskog odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tirelli, predstavnica Ministarstva poljoprivrede Karmen Sinković, te Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Sandra Bedeniković i voditeljica Regionalnog centra za jednakost spolova Mary Ann Rukavina Cipetić.

Rad se odvijao u skupinama te su zaključci upućeni Hrvatskom Saboru, Ministarstvu poljoprivrede i drugim nadležnim uredima.

Centar za tradicijske obrte iz Otočca upriličio je Manifestaciju „Iz ruralnih krajeva“. Koprivničko-križevačku županiju su predstavile Zorica Vidaković, koja je predstavila svoju „Domaću radinost“,a Katarina Račan posebnosti Đurđevačkog kraja. Marija Mraz, ujedno i kao predsjednica Kluba „Koprivice“ Koprivnica, predstavila je i specifičnost jela s koprivama, koja su izazvala veliki interes posjetitelja manifestacije. Razmjena iskustava, poznanstava i kontakata s drugim sudionicama bila je od velikog značaja, posebice za daljnju suradnju i umrežavanje žena iz Koprivničko-križevačke županije, ali i iz cijele Hrvatske.

Zaključak je da će Otočac biti centar gdje će se okupljati žene iz ruralnih krajeva, prezentirati aktivnosti, predstavljati rješenja i raditi na ukupnom razvoju Hrvatske.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić