Na Trokutu održana komemoracija u čast poginulim braniteljima

Na spomen području „Trokut“ kod Novske u ponedjeljak 29. listopada održana je komemoracija u spomen na 314 poginulih branitelja koji su izgubili živote na novljanskoj bojišnici tijekom jeseni i zime 1991. Predstavnici brojnih izaslanstva s područja Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije položili su vijence i zapalili svijeće ispred kamenih monolita s imenima poginulih te prisustvovali Svetoj misi zadušnici. Vijence su također položili i ministar branitelja Fred Matić i izaslanik predsjednika RH Ivan Jurić.

Ove godine podignut je i kameni monolit u čast poginulih s područja Koprivničko-križevačke županije, a nositelj organiziranja ovogodišnje komemoracije bio je Hrvatski časnički zbor Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice. Prigodan govor prilikom komemoracije održao je i župan Darko Koren koji je predvodio izaslanstvo Županije, a događaju su također prisustvovali i predstavnici gradova Koprivnice, Đurđevca i Križevaca, te brojni branitelji.

Župan se u svom govoru osvrnuo na teške dane krajem 1991. godine kad je Hrvatska vojska izvela slavne ofenzivne akcije ORKAN 91, OTKOS 10 i PAPUK 91 u kojima je oslobođeno je 79% okupiranog teritorija zapadne Slavonije. U tim akcijama aktivnu ulogu imali su branitelji s područja Koprivničko-križevačke županije, a njih 23 je tad položilo živote na oltar domovine.