Na Kolegiju župana raspravljalo se o javnom linijskom prijevozu putnika i promjenama koje donose novi zakoni o obrtu i poljoprivrednom zemljištu

U Zagrebu je jučer održan Kolegij župana na kojemu su glavne teme bile javno linijski prijevoz putnika te promjene koje donosi novi Zakon o obrtu i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Kolegij je vodio župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, a uz župane i županice, prisustvovali su mu državni tajnik za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju Tomislav Mikotić, pomoćnik ministra za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju Mario Madunić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić te savjetnik ministra za organizaciju pravosuđa Božidar Horvat. U radu Kolegija sudjelovali su i voditeljica radne skupine za gospodarstvo i regionalni razvoj Vlatka Mlakar , voditelj radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj Andrija Matić i voditelj radne skupine za promet Ante Klečina.

Krajem srpnja je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura“, istaknuo je župan Koren te se osvrnuo i na temu javnog linijskog prijevoza, koju je kao župan inicirao u Hrvatskoj zajednici županija, istaknuvši kako je to „gorući problem koji se mora sustavno riješiti“.

Okupljenima su predstavljeni koraci koji su poduzeti vezani uz ovu inicijativu prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a zatim se raspravljalo o uspostavi ugovora o javnoj usluzi u županijskom autobusnom linijskom prijevozu putnika u cestovnom prometu te uspostavi legislative vezane uz uspostavu javnog linijskog prijevoza. Uz župana, u raspravi su sudjelovali predstavnici resornog ministarstva te voditelj Radne skupine za promet Ante Klečina te je predloženo da se Radna skupina za javnu uslugu proširi kako bi se u obzir uzela šira slika po hrvatskim županijama. Također, prijedlozi izmjena i dopuna zakona koji se tiču javno-linijskog prijevoza moraju biti sastavljeni tako da sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prometu bude pravno i organizacijski provedivo.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek zatim je podsjetio da je u strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. mnogo novina, a primjerice, osigurat će se sredstva za izravna plaćanja, poboljšanje ruralne infrastrukture te pomorstvo i ribarstvo. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ubrzat će procese provedbe kako bi se olakšao postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

Uoči donošenja novog Zakona o obrtu, što je također bila jedna od tema koju je župan Koren inicirao u Hrvatskoj zajednici županija, razgovaralo se o izmjenama koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore. Trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine – Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika. Prema Obrascu prethodne procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, ukinule bi se područne obrtničke komore, koje su organizirane u skladu s regionalnim ustrojem, no obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije, stav županija je da ih treba zadržati u takvom obliku.

U nastavku Kolegija, donesena je Odluka o osnivanju radne skupine za informatiku i digitalizaciju, a dogovoreno je i da će se Izborna skupština Hrvatske zajednice županija održati 6. listopada u Zagrebu. Kao zaključak, okupljeni su se složili kako se nastavlja konstruktivna suradnja s resornim ministarstvima s ciljem rješavanja detektiranih problema, odnosno potreba po županijama.

 

Služba ureda župana

 

Izvor fotografija: HZŽ