Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnica proslavio 20 rođendan

U dvorani „Domoljub“ u Koprivnici u utorak 1. ožujka održana je svečanost povodom obilježavanja 20-te obljetnice osnutka, rada i djelovanja Udruge „Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnice“. Proslavi se pridružio i Klub za starije osobe „Mariška“, a bila je to i prilika da se pjevači predstave široj publici. Obilježavanju obljetnice bio je prisutan i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal koji godinama snažno podržava već rad ove Udruge.

Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnice osnovan je 1. ožujka 1991. godine kao društvo u kojem će zaljubljenici u glazbu u svojim već zlatnim godinama ostvariti svoje snove i pjevati za svoju dušu. Ovaj san pretvorio se u nešto mnogo veće i traje već 20 godina. Rođeni u vrijeme domovinskog rata i svoj tadašnji repertoar prilagodili su tim vremenima i svoj obol obrani domovine dali su odlaskom na prve crte bojišnice pjevajući borcima, krenuli su i u izbjegličke logore – Mađarska, gdje su svojom pjesmom pokušali prognanima donijeti dašak njihova doma, među prvima su na ušću Vuke u Dunav u ponoć sa svijećama u ruci i pjesmom odali počast vukovarskim herojima, nekoliko puta krenuli su i put Blaiburga….

Prolazile su godine, proširivao se i obogaćivao repertoar, uslijedili su nastupi širom Lijepe naše, na mnogim manifestacijama i događanjima, bez obzira na godine članova zbora  bili su svugdje rado viđeni i slušani. Već više od 15 godina redovno jednom godišnje pjevamo misu na Mariji Bistrici pa su riječi pohvale stigle čak i iz daleke Australije od naših iseljenika koji su nas imali prilike slušati.

Uz nastupe u Hrvatskoj nastupali smo i u Mađarskoj, Austriji… Godine  2008. uslijedio je poziv za sudjelovanje na Prvom međunarodnom festivalu zbornog pjevanja u Makedoniji. Isti se održavao u Ohridu i od nešto više od 180 zborova iz 40 zemalja; nakon provedenog eliminacijskog dijela temeljem preslušanih snimki, koje smo dostavili ušli smo u krug od 6o zborova i 2500 izvođača koji su stekli pravo nastupa. Iako je izbor skladbi bio zadan svojim nastupom pred stručnim žirijem sastavljenim od vrsnih glazbenih stručnjaka iz više zemalja stekli smo pravo izravnog nastupa na Drugom međunarodnom festivalu , na koji nažalost nismo otišli,  a dobili smo i posebno priznanje Organizacijskog odbora festivala za najbolje predstavljenu zemlju, županiju i grad iz kojeg dolazimo. Ponovo veliko priznanje uslijedilo je 2010. godine kada smo na prijedlog Matice umirovljenika Hrvatske predstavljali našu zemlju na X. Međunarodnom festivalu osoba treće životne dobi koji se održavao u Cankarjevom domu u Ljubljani u Sloveniji. To je festival na kojem se u nekoliko dana održava niz stručnih skupova na temu skrbi o osobama treće životne dobi a završava se svečanim kulturno-umjetničkim programom, a te godine Hrvatska je dobila priznanje da i u tom djelu sudjeluje. Poziv je prihvaćen i u vrlo kratko vrijeme pripremljen je program za koje smo priznanje dobili od domaćina koje je glasilo otprilike ovako. «Počašćeni smo da ste prvi koji su na ovakvom skupu izveli tako kvalitetno našu domaću skladbu i još k tome na našem jeziku i po obadva nastupa koja ste dali mislimo da ne spadate u 3. životnu dob.»

Svih ovih godina zbor vodi glazbena pedagoginja Ana Pleskalt, a često na mnogim nastupima imamo i drage nam goste koji po godinama spadaju u još dječju ili mladenačku dob. Danas zbor djeluju u okviru Udruge « Mariška», a okuplja oko 35 stalnih članova.

Anica Desnica