Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u posjetu Županiji

Župan Darko Koren, zajedno sa svojim zamjenicima i drugim suradnicima, sastao se u srijedu, 19. veljače s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i njegovim suradnicima. Sastanak je održan u sklopu 21. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije.

„Ministar nije prvi puta u našoj Županiji, i vjerujem da se u prethodnim posjetima uspio uvjeriti u jednu pozitivniju gospodarsku klimu koja vlada na ovim prostorima iako je i ona ozbiljno narušena kao posljedica jedne takve generalne klime u našoj zemlji“ istaknuo je župan i zaključio kako je pozitivno da se na ovakav direktan način pristupa ovoj problematici i rješavanju iste kroz otvorenu raspravu.

Nakon uvodne riječi župana, ministar je prezentirao novi Zakon o radu nakon čega su svoje stavove iznosili predstavnici HUP-a i ostalih poslodavaca te predstavnici sindikata. Ministar Mrsić u svom je izlaganju objasnio zašto je potrebna reforma radnog zakonodavstva, koji je njezin cilj, ali i ciljeve novog Zakona o radu te sadržaj izmjena vezanih uz radno vrijeme, otkazivanju ugovora o radu, kolektivni višak radnika, štrajk zbog neisplate plaće, fleksibilnih oblika zapošljavanja, itd. Na kraju izlaganja, naglasio je kako bi to dovelo do pozitivnih učinaka za društvo kao što su osiguranje stabilnih radnih odnosa, povećanje produktivnosti radnika kroz ulaganje u ljudski kapital, njegova znanja i vještine, jačanje partnerskih odnosa rada i kapitala, kroz jačanje sustava sudjelovanja radnika u odlučivanju, jačanje kapaciteta socijalnih partnera za socijalni dijalog te jačanje konkurentnosti gospodarstva koje će za posljedicu imati bolje mogućnosti zapošljavanja i stvaranje većeg broja boljih radnih mjesta uz dostojne uvjete rada.

Nakon rasprave o Prijedlogu Zakona o radu Željko Križić iz Inspekcije rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvijestio je o stanju u području kršenja prava iz rada u 2013. godini.

 Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Pavlek, v. r.