Koprivnički gimnazijalci u sudnici

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu 9. ožujka 2013. održana je 6. državna smotra iz Građanskog odgoja i obrazovanja – Modul Zakon u razredu – simulirana suđenja

Sudjelovalo je osam škola, a Gimnaziju „Fran Galović“ predstavljali su učenici Paula Stančin, Ivana Markulin, Marinela Jelušić, Mia Sitar, Christian Milenkovski, Dominik Dedić, Dominik Petak i Dino Rakić. Izvrsno su se pripremili i preuzeli uloge svjedoka i odvjetnika u kaznenoj parnici u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne ljubavne veze završava pokušajem ubojstva. Slučaj je zbog sveopće štednje bio isti kao i prošle godine, samo su učenici imali druge uloge i suđenja su bila samo na hrvatskom jeziku i po hrvatskom modelu, a ne kao dosad i na engleskom jeziku i po američkom modelu suđenja. Kao tužitelji nisu uspjeli optužiti optuženu izvan razumne sumnje, no zato kao obrana uspjeli su je obraniti svih optužbi.

Učenicima je ovo bila izuzetna prilika da pokažu svoje vještine argumentiranog iznošenja činjenica, govorenja, sigurnog nastupa, kritičkog razmišljanja i timskog rada, a upoznali su se i s pravilima ponašanja u sudnici. Na kraju su ih pohvalili suci Vrhovnog suda RH g. Đuro Sessa i g. Marin Mrčela te suci Općinskog kaznenog suda u Zagrebu koji su sudili u ovim suđenjima. Možemo još i s ponosom dodati da je naša škola sudjelovala na svih šest dosadašnjih državnih smotri.

Jasna Kraljić-Cmrk, prof.