Koprivnička udruga STARI ZANATI u Omanu

Otputovati u ove zimske kišne i hladne dane par tisuća kilometara južnije, gdje se temperature penju do 30-ak Celzija i k tome predstavljati svoj kraj, njegovo naslijeđe i posebnosti, vjerojatno se malo kome ne čini primamljivom ponudom. Upravo takva prilika pružila se dvojici članova koprivničke Udruge ‘Stari zanati’, Tihomiru Želimorskom i Mariu Fluksiju. Odredište prema kojem danas kreću je Muskat, glavni grad Sultanata Oman, gdje će s još pet predstavnika činiti drugu hrvatsku grupu na jednomjesečnom festivalu starih zanata. Putovanja ne bi bilo bez suradnje županijske Turističke zajednice i Obrtničke komore, koji su dogovorili besplatan nastup naših obrtnika na tom festivalu. Troškove puta i boravka naših zanatlija pokrivaju organizator festivala, Obrtnička komora osigurala im je dnevnice, a Turistička zajednica Županije pobrinula se za materijale kojima će naše krajeve približiti Arapskom poluotoku. Dvojica koprivničkih obrtnika u Omanu će biti 17 dana i tamo promovirati Koprivničko-križevačku županiju i Hrvatsku.
– Konkretno, prikazat ćemo tradicijsku izradu drvenih igračaka i drugih predmeta koji su se koristili i koji se još koriste u kućanstvu. Znači, to su sve ekološki proizvodi koji su priznati u svijetu i koji danas imaju sve veću potražnju. A kolega Fluksi će raditi na lončarskom kolu predmete lončarstva, objasnio je Tihomir Želimorski prije odlaska u Oman.
Koprivnička Udruga ‘Stari zanati’ djeluje nepunih godinu dana. Za to vrijeme 16 njihovih članova nastupilo je na 40-ak manifestacija diljem zemlje, a festival u Omanu, sa oko 2 milijuna posjetitelja, na kojem će pokazati i nove fertune i škrlake sa simbolima svojeg kraja, za sada je njihov svakako najveći uspjeh.
Autor: Novinari RKC-a