Konferencija u čast Nikoli Zrinskom

U mjestu Belezna u Mađarskoj u čast legendarnom hrvatskom banu, pjesniku i vojskovođi, Nikoli Zrinskom 29. travnja je održana konferencija pod nazivom "Umrežavanje u svjetlu Zrinskih". Organizatori konferencije bili su Institut za ratnu povijest Republike Mađarske, Mađarski vojni muzej, Sveučilište ”Nikola Zrinski” i Općina Belezna. Mjesto Belezna nalazi se uz samu obalu rijeke Mure, nedaleko od njenog ušća u Dravu, a najviše je poznato po tome što se u njegovoj blizini od 1661. do 1664. nalazila utvrda Novi Zrin.

Konferenciji su s hrvatske strane prisustvovali generalna konzulica Republike Hrvatske u Mađarskoj Ljiljana Pancirov, načelnici općina Legrad i Donja Dubrava, Mladen Vernić i Marijan Varga, ravnatelj škole u Legradu Dragutin Marcinjaš i pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek. Referate na konferenciji održali su znanstvenici iz Mađarske, Austrije i Hrvatske, a među njima koprivnički stručnjaci dr. sc. Hrvoje Petrić i prof. dr. sc. Dragutin Feletar.

Nakon konferencije sudionici konferencije otišli su na samu lokaciju gdje je nekoć bila utvrda Novi Zrin, gdje je održana svečanost polaganja vijenaca u spomen na Nikolu Zrinskog. Nakon toga časnici mađarske Vojne akademije ”Nikola Zrinski” na terenu su prezentirali položaj nekadašnje utvrde Novi Zrin, čiji se jedan dio preko rijeke Mure nalazio i u najsjevernijem dijelu Koprivničko-križevačke županije, te tijek bitke s Turcima 1664. kad su se vodile borbe ključne za obranu srednje Europe od Osmanlija i kad je utvrda razorena.