Još jedna nacionalna nagrada UZOR-ovom projektu

Nedavno je završeno jednogodišnje natjecanje u uštedi energije i energetskoj učinkovitosti, provedeno u okviru projekta „Promocija i testiranje netehničkih mjera za uštedu energije u Hrvatskoj“ (ENCRO). Na natjecanju je sudjelovalo pet organizacija civilnog društva, devet gradova i općina te devet škola iz cijele Hrvatske. 

Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR HRVATSKE) je sa svojim projektom „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu“ osvojila 3. nagradu u kategoriji organizacija civilnog društva. Time je još jednom potvrđena originalnost i vrijednost projekta kojim je u godinu dana ušteđeno 23.100 kWh električne energije, 13.857 m³ prirodnog plina, 1.166 litara nafte i 1.210 m³ pitke vode te smanjene emisije stakleničkih plinova (CO2) za oko 30 tona.

Osvojena nagrada uključuje jednodnevni izlet u energetski održivu zajednicu u EU i Set za zeleni ured. Povrh toga, projekt će biti predstavljen i na međunarodnoj konferenciji Energija. Razvoj. Demokracija., koja će se održati u Zagrebu 13. svibnja 2013. godine u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna.

Podsjetimo se da je nagrađeni UZOR-ov projekt pokrenut u gradu Koprivnici s ciljem utjecaja na svijest građana o važnosti odvojenog prikupljanja starog papira u domaćinstvima, na mjestu nastanka. Projektom je izgrađen održivi sustav za odvojeno prikupljanje starog papira u lokalnoj zajednici koji se temelji na tri ključna elementa: eko biciklu, eko kutiji i eko telefonu.

Cilj ENCRO projekta je povećati svjesnost i znanje građana o mjerama uštede energije i energetskoj učinkovitosti. Projekt će doprinijeti uštedi energije i smanjenju emisija stakleničkih plinova u kućanstvima. Nositelj projekta je Baltički okolišni forum iz Njemačke (BEF), a projektni partneri su Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) te gradovi Koprivnica i Ivanić-Grad.

Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR HRVATSKE) razvija mrežu odgovornih članova u društvu koji svojim djelovanjem doprinose održivom ekonomskom, okolišnom i društvenom razvoju zajednice.

Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR HRVATSKE)