Izložba „Četiri slikara naive“ u Rimu kao posljedica projekta „Pisanica od srca“

Povodom otvorenja izložbe „Četiri slikara naive“ župan Darko Koren je jučer otputovao u Rim (Italija). Izložba je otvorena sinoć u izložbenom prostoru hrvatskog veleposlanstva u Rimu. Predstavljaju se radovi Josipa Gregurića, Stjepana Pongraca, Zdravka Šabarića i Zlatka Štrfičeka, koji izlažu 30 radova s motivima iz Podravine (ulja na staklu). Otvorenju izložbe prisustvovali su veleposlanici brojnih zemalja te uglednici iz političkog i poslovnog svijeta, a osim župana događaju je nazočio i direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc.

Izložba je rezultat lanjskog oslikavanja „Pisanice od srca“ za Svetog Oca Benedikta XVI. u rimskoj Galeriji Sordi. Naime veleposlanik RH u Rimu Tomislav Vidošević oduševio se projektom i naivnim slikarstvom koje su demonstrirali spomenuti slikari, pa je priredio ovu izložbu. Izložba će biti postavljena i u pokrajini Molise gdje živi hrvatska manjina, te u Trstu.

„Ovaj događaj pokazatelj je sve većeg uzleta podravskog naivnog stvaralaštva i ponovne popularizacije „Hlebinske škole“ u svijetu, što je i osnovni cilj projekta „Pisanica od srca“. Očekuje se da će projekt naše pisanice i ove godine postići veliki uspjeh, jer u pripremi je postavljanje „naivnih jaja“ na vrlo atraktivnim lokacijama diljem Europe.“ komentirao je izložbu župan Koren.