Izaslanstvo regije Qarkut Fier posjetilo Koprivničko-križevačku županiju

Koprivničko-križevačku županiju u ponedjeljak, 4. listopada, posjetilo je visoko izaslanstvo regije Qarkut Fier iz Albanije predvođeno prefektom Luanom Mucajem. Delegaciju je u prostorijama Županije primio župan Darko Koren sa suradnicima, nakon čega je potpisan sporazum o međusobnoj suradnji između dvije regije. Svečanosti su se pridružili veleposlanik Republike Albanije u Hrvatskoj Pelumb Quazimi, član Uprave Podravke Marin Pucar, tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barač i predstavnici županijskog Vijeća albanske nacionalne manjine.

Bila je to prilika da župan Darko Koren goste upozna s radom Koprivničko-križevačke županije, te funkcioniranjem regionalne samouprave u Hrvatskoj. „Želja nam je da nakon potpisivanja sporazuma naša suradnja pokaže prve rezultate i na kulturalnom, ali i gospodarskom planu. Mislim da je prvi korak diplomatska suradnja koju mogu ocijeniti zaista uspješnom. Nismo najveća županija u Hrvatskoj, ali smo iznimno ponosni jer smo u četiri gospodarski najuspješnije. To pokušavamo zadržati, ali i dodatno unaprijediti.“ rekao je Koren.

Prefekt Luan Mucaj zahvalio se na gostoprimstvu i spomenuo kako je sadržaj sporazuma ono što i njih obavezuje na daljnje zalaganje radi poboljšanja suradnje. Veleposlanik Republike Albanije u RH Pelumb Quazimi naglasio je kako je upravo Koprivničko-križevačka županija jedna od najaktivnijih glede diplomatskih kontakta i suradnje s veleposlanstvom. „To je svakako jednim dijelom zasluga i članova Vijeća albanske nacionalne manjine, koje je izuzetno dobro organizirano u Županiji.“ kazao je.

Nakon prijma u Županiji delegacija je posjetila tvrtke Podravku i Rasco u Kalinovcu. U prostorijama Podravke gostima je prezentirana djelatnost tvrtke, te poslovne aktivnosti na području Albanije. Prefekt Luan Mucaj obećao je sve moguće pogodnosti i pomoć u marketinškim aktivnostima Podravke na području Fiera. Prilikom posjeta Rascu direktor i suosnivač tvrtke Darko Paviša upoznao je goste s namjerom da proširi poslovanje na području Albanije, s čime će krenuti ispitivanjem tržišta. Gosti iz Albanije bili su oduševljeni Rascovim proizvodima komunalne opreme, te su ponudili pomoć prilikom dolaska te tvrtke u Albaniju.

Uz posjet uspješnim tvrtkama gostima je posjetom Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama predstavljen i dio kulturnog bogatstva Podravine.