Ivanečkom vezu dodijeljen status nematerijalnog kulturnog dobra

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, 2. studenoga 2011. godine donijelo je rješenje kojim se utvrđuje da ivanečki vez s područja župe Koprivnički Ivanec u Koprivničko-križevačkoj županiji ima status nematerijalnog kulturnog dobra. U obrazloženju se navodi kako je ivanečki vez prepoznatljivi dio nasljeđa, odnosno tradicijskog tekstilno-rukotvorskog umijeća ukrašavanje ženskih odjevnih predmeta te kao takav čini najoriginalniji dio podravske narodne nošnje ivanečkog tipa. Postupak zaštite ivanečkog veza pokrenula je Općina Koprivnički Ivanec u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Koprivničko-križevačke županije i Vesnom Peršić Kovač, višom savjetnicom za znanost, kulturu, šport i tehničku kulturu koja je dala i stručno etnološko mišljenje o ivanečkom vezu.

Rješenjem se nositelj kulturnog dobra obvezuje na poduzimanje radnji usmjerenih na očuvanje, i zaštitu kako bi se izbjegla opasnost od njegovog nestajanja, uništenja i komercijalizacije.

Uz umijeće ukrašavanja uskrsnih jaja, pisanica u Podravini, ovo je drugo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro s područja Koprivničko-križevačke županije.

Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, znanost i šport