IN MEMORIAM dr. Krešimir Švarc (1925.-2017.)

Uvaženi koprivnički primarijus doktor Krešimir Švarc napustio nas je u 92. godini života.

Doktor Švarc rođen je u 10. rujna 1925. godine u Zagrebu gdje je završio studij na Medicinskom fakultetu. Pripravnički liječnički staž obavljao je u koprivničkoj bolnici dok specijalizaciju iz područja ginekologije uspješno završava u Petrovoj bolnici u Zagrebu 1959. godine. Samim time postaje prvi specijalist ginekologije u Koprivnici.

U svojem radu na području zdravstvene zaštite osnovao je Službu za zaštitu žena, trudnica i majki čiji je bio i voditelj, a pristupa i osnivanju Savjetovališta za kontracepciju. Uz niz održanih edukacijskih predavanja organizirao je i sistematske preglede namijenjene ženama u cilju prevencije raka maternice. Također, u nekoliko mandata bio je ravnatelj Medicinskog centra Koprivnica sve do umirovljenja 1990. godine. Istaknuo se kao aktivan član Hrvatskog liječničkog zbora te predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Koprivnica. Dobitnik je Ordena rada, nagrade za zdravstvo „Marija Šlezinger“ te časnog članstva što je jedno od najviših priznanja članovima Hrvatskog liječničkog zbora.

Počasni je građanin grada Koprivnice i dobitnik nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo koju je primio 13. travnja 2006. godine na sjednici Županijske skupštine održane povodom Dana Županije.

I nakon umirovljenja aktivno se bavio područjem zdravstvene zaštite kao član Hrvatskog liječničkog zbora. Također, bio je vrlo aktivan član Povijesnog društva Koprivnica te značajno svojim angažmanom pridonio povijesti zdravstva i povijesti Židovske zajednice objavljujući niz stručnih radova.

Dr. Švarc posebice se istaknuo pisanim radom, knjigom pripovijedaka „Štikleci“ u kojoj opisuje prošlost Koprivnice u razdoblju od 1930. godine do Drugog svjetskog rata. U djelu „Štikleci“ opisuje svoja prva sjećanja navodeći kako „Uvijek je oko mene bilo živosti, događanja, i to je zapravo obilježilo moje odrastanje i stvaralo određeno bogatstvo…“.

Služba ureda župana