II. Dani Ivana viteza Trnskog

U organizaciji podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika u Koprivnici i Novigradu Podravskom su 1. i 2. lipnja održani drugi po redu Dani Ivana viteza Trnskog. Manifestacija je to posvećena prvom predsjedniku Društva hrvatskih književnika, značajnoj ličnosti za hrvatsku kulturu u 19. stoljeću i prvom velikom županu Bjelovarske županije.

Prvog dana manifestacije je u koprivničkoj Galeriji održan književno-znanstveni kolokvij o doprinosima Ivana viteza Trnskog standardizaciji hrvatskog jezika. Na kolokviju su izlagali ugledni znanstvenici Katica Čorkalo Jemrić i Ivo Pranjković, dok se prisutnima obratio i predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač.

Koprivničko-križevačka županija bila je i ove godine pokrovitelj manifestacije, pa se prisutnima obratio i zamjenik župana Ivan Pal. On je iznio kako zastupa ideju o potrebi popularizacije života i rada zaslužnih stanovnika Podravine i Prigorja. Dani Ivana viteza Trnskog stoga će i ubuduće imati podršku Županije, a cilj je da manifestacija postane tradicionalna.

Književna nagrada „Ivan vitez Trnski“ za 2012. godinu, koju Društvo dodjeljuje najperspektivnijem mladom autoru, ove godine je pripala Hrvoju Havaiću za zbirku pjesama „Erupcije gradova“.

Manifestacija je 2. lipnja nastavljena književnom večeri u Vatrogasnom domu u Novigradu Podravskom, gdje su uz čitanje pjesama raznih autora izvedene i uglazbljene pjesme Ivana viteza Trnskog.