Goranovo proljeće 2011.

Učenicu Martinu Čavlović (koja je osvojila prvo mjesto na natječaju za mlade pjesnike osnovnih škola) i njenu mentoricu Kristinu Domović odbor Goranova proljeća pozvao je na trodnevno druženje i rad u literarnim radionicama koje su se održale pokraj Lukovdola (rodno mjesto pjesnika Ivana Gorana Kovačića) 19. i 20. ožujka 2011.  Osim nagrađenih pjesnika iz osnovnih i srednjih škola, bili su pozvani i mladi pjesnici koji su ušli u uži izbor. Odsjeli su u Motelu Vidikovac iznad Vrboskog.

            Radionice su vodili poznati hrvatski suvremeni pjesnici i prozaici Miroslav Mićanović i Senko Karuza, a sve je koordinirao poznati haiku pjesnik Marinko Kovačević. Takve dobre razgovore nisam nikad vodila, osvrnula se Martina na pjesničke radionice. Nakon motivirajućih i kreativnih radionica, na kojima su učenici čitali i komentirali svoje pjesme  te interpretirali suvremenu hrvatsku poeziju, u subotu, 20. ožujka, prošetali su Parkom prirode Kamačnik.

            Središnja manifestacija održana je 21. ožujka, na prvi dan proljeća, ujedno i Goranov rođendan, u Lukovdolu. Poslije obilaska rodne kuće I. G. Kovačića (danas Memorijalni muzej) u kojoj je snimljen film o mladim pjesnicima, nagrađeni pjesnici primili su svoje diplome i nagrade.

            Martinu su svojim dolaskom podržali i ravnateljica Mirjana Bazijanec, knjižničarka Antonija Šikulec te njeni roditelji.

            Osobito smo bili ponosni kad su Slovenci našu Martinu, kao pobjednicu učenika osnovnih škola, pozvali na gostovanje na svojoj pjesničkoj manifestaciji Župančičeva frulica, koja se 10. lipnja održava u Vinici u spomen na velikog slovenskog pjesnika Otona Župančiča.

            OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac traži sponzora i namjerava izdati Martininu prvu zbirku pjesama.

učiteljica Kristina Domović