„Gjimeri“ na prijamu u Županiji

U utorak, 24. veljače u sjedištu Županije župan Darko Koren sa suradnicima organizirao je prijam za učenički tim „Gjimeri“ gimnazije „Fran Galović“ koji su odnijeli pobjedu na 1. INA-inu Junior Freshhh natjecanju. Riječ je o timu kojeg čine Karlo Šerbetar, Ivan Vrhoci, Matej Vugrinec te mentori profesori Danijel Kolarić i Marko Vargović.
Župan Koren pozdravio je sve prisutne te čestitao na osvojenom prvom mjestu, „nadam se da ćete tako nastaviti i u budućnosti te biti primjer drugima”. Župan je također naglasio važnost ulaganja u prirodne znanosti što je prepoznala i Županija te od prošle godine u Pravilnik o kreditiranju studenata ugradila dodatno bodovanje za učenike deficitarnih zanimanja, a koja se odnose i na struke vezane uz prirodne znanosti. Ravnatelj Robotić je prezentirajući uspjehe učenika Gimnazije posebno istaknuo ulaganje i podršku osnivača od organiziranja Dana za znanost, pomoći Županije za odlazak učenika u posjet CERN-u te podrške Županije razvoju Centra izvrsnosti.
U studenom 2014. godine INA je prvi put organizirala online natjecanje Junior Freshhh namijenjeno srednjoškolcima diljem Hrvatske s ciljem poticanja interesa mladih za prirodne znanosti i jačanja suradnje kompanije s mladim talentima. Registrirana su 294 tročlana tima iz 57 hrvatskih gradova koji su se u prvom krugu natjecali u virtualnom svijetu rješavajući različite zadatke iz područja prirodnih znanosti. Pet najbolje plasiranih timova iz prvog kruga pristupilo je završnom finalnom natjecanju koje je održano u Zagrebu. U finalu su se „Gjimeri“ natjecali protiv gimnazijalaca iz Čakovca, Đurđevca, Križevaca i XV. gimnazije (MIOC). Prezentacijom o gimnaziji „Fran Galović“, odgovorom na pitanje u kakvoj su vezi nastavni predmeti matematika, fizika, kemija, biologija i geografija sa naftom i naftnom industrijom te timskim rješavanjem zadataka baziranih na stvarnim događajima u INA-inim procesima žiri je donio odluku kojom je ekipa Gjimeri osvojila prvo mjesto i vrijedne nagrade.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.