Gimnazijalci u odvjetničkoj ulozi

Korupcija je bilatema 7.državne smotre iz Građanskog odgoja i obrazovanja Modul Zakon u razredu – simulirano suđenje koja se održala 8. ožujka 2014. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Sudjelovalo je 12 srednjih škola iz Zagreba, Blata, Splita, Buzeta, Rijeke, Gospića, Trogira i Koprivnice, a suci su bili g. Mrčelai g. Sessa s Vrhovnog suda Republike Hrvatske te 10 sudaca Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Majka teško bolesnog sina optužena je za davanje mita liječniku koji je mjesecima bio pod tajnimn adzorom i praćenjem USKOK-a zbog anonimnih dojava o primanju mita. Je li gđa Grabar za istaželje htjela liječniku dati najnoviji ipad kao mito ili je to bio samo poklon bolesnom sinu a ona kolateralna žrtva nestručno provedene policijske akcije, bio je zadatak koji su naši gimnazijalci kao tužitelji odnosno branitelji morali dokazati predsudom. Naš je odvjetnički tim u sastavu Ivane Markulin, Paule Stančin, Gracije Grošić, Sare Barić, Dominika Dedića i Dine Rakića vrlo uspješno obranio, odnosno optužio gđu Grabar te na taj način nastavio tradiciju uspješnih nastupa naše škole koja je dosada sudjelovala na svim državnim smotrama. Oni su proteklih nekoliko mjeseci marljivo vježbali pod mentorstvom profesorice Jasne Kraljić-Cmrk, a u pripremama su im svojim stručnim savjetima pomogle i sutkinje Općinskog suda u Koprivnici, predsjednica Suda gđa Lidija Vuljak i predsjednica kaznenog odjela gđa Vesna Piškorec Kuzmić pred kojima su u prostorima Suda izveli generalnu probu.

Jasna Kraljić-Cmrk, prof.