Gimnazijalci u Hrvatskome saboru

U četvrtak 24. siječnja 2013. učenici i profesori Gimnazije“Fran Galović“posjetili su Hrvatski sabor na Markovu trgu u Zagrebu. U kući parlamentarizma bio je 1. g razred koji je uključen u eksperimentalni program Građanskog odgoja i obrazovanja u pratnji razrednice profesorice Katarine Horvat, bili su učenici sudionici projekta  Zakon u razredu u pratnji mentorice profesorice Jasne Kraljić-Cmrk, neki predsjednici razrednih odjela te profesorice Irena Mlinarević, Natalija Šalamon i Vesna Balent koja je i potakla posjet Hrvatskome saboru.

Iz prostora gdje je postavljena Bašćanska ploča gospođa Šurina iz Službe za odnose s javnošću, uputila nas je na galeriju s koje smo pratili zasjedanje Hrvatskoga sabora u sabornici. Bili smo u dvorani gdje se primaju službeni gosti Sabora i slušali o povijesti Hrvatskoga sabora te o njegovoj funkciji predstavničkog tijela građana i nositelja zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Vidjeli smo sliku koja prikazuje prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora u samostalnoj Republici Hrvatskoj, portrete dosadašnjih predsjednika Hrvatskoga sabora i biste hrvatskih političara. Prošetali smo kroz salone i dvorane koje nose imena hrvatskih velikana, a u kojima se održavaju sastanci klubova zastupnika, odbora i drugih radnih tijela Hrvatskoga sabora.

Jedan od najdojmljivijih trenutaka za učenike za vrijeme boravka u Hrvatskome saboru bio je susret sa saborskim zastupnicima gospodinom Stjepanom Milinkovićem (HDZ), gospodinom Brankom Hrgom (HSS), gospođom Vanjom Posavec (SDP) i gospođom Marijom Lugarić (SDP).Svi su oni rado i iscrpno odgovorili na pitanja učenika zastupajući i zagovarajući političku opciju čiji su predstavnici.

Na posjet Hrvatskome saboru podsjećat će brojne fotografije i videosnimke jer su učenici s velikim interesom sve bilježili.

Vesna Balent, prof.