Gimnazija u Đurđevcu postala „Partnerska škola“ Savezne Republike Njemačke

Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke pokrenulo je 2008. godine inicijativu „Škole: partneri budućnosti“, kojoj je cilj stvoriti mrežu od najmanje 1000 partnerskih škola u cijelom svijetu i time pojačati suradnju na polju školstva. Inicijativa u Hrvatskoj obuhvaća 45 škola u kojima se provodi fakultativna nastava za Njemačku jezičnu diplomu.

U projekt se uključila Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca pa je u prostorijama škole u srijedu, 6. listopada, održana svečanost službenog proglašenja ove škole „Partnerskom školom“ Savezne Republike Njemačke. Uz župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena sa suradnicima i gradonačelnika Slavka Gračana svečanosti su bili nazočni i voditeljica Njemačke službe za akademsku razmjenu Walburge Staudigl te voditelj odjela za kulturu u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke Sebastian Brökelmann.

Učitelji su arhitekti zajedničke budućnosti i budućeg društva. Ovu povelju koju je primila gimnazija iz Đurđevca smatram posebnim iskorakom jer znam koliko je truda u to uloženo. Zato čestitam ravnateljici, našim partnerima u Njemačkoj, ali i svim suradnicima i posebno učenicima na ovom uspjehu. Kao što smo i do sad podržavali vaš rad, činit ćemo to i dalje jer nas veseli svaki vaš uspjeh.“ rekao je župan Koren.

Sebastian Brökelmann pridružio se čestitkama i istaknuo važnost jezika u međukulturalnoj i gospodarskoj suradnji. Povelju koja je postavljena u centralnom hodniku gimnazije zajedno su otkrili župan Darko Koren, gradonačelnik Slavko Gračan i Sebastian Brökelmann, a ceremoniju je upotpunio i dvojezični kulturni program kojeg su pripremili učenici.