Europska nagrada za kampanju energetske učinkovitosti

Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada u Bruxellesu, 22. studenog 2011, završilo je prvo europsko školsko natjecanje u energetskoj učinkovitosti.

OŠ „Đuro Ester“ koja se sa svojim projektom „Budi in-smanji plin. Svijet spasi-struju ugasi“ natjecala u C kategoriji, jedna je od pobjedničkih škola koje su u Bruxellesu primile nagradu za svoje aktivnosti i napore uložene u promicanje energetske efikasnosti. Učenici i učitelji škole Đuro Ester već su primili nagradu za nacionalne pobjednike u svojoj kategoriji, u Napulju ove godine. Sada su nagrađeni i europskom nagradom što potvrđuje da su marljivo radili na svojoj kampanji za energetsku učinkovitost.

Europska nagradna ceremonija održana je u lijepoj zgradi Muzeja Glazbenih Instrumenata . Predstavnicama škole, učenici Patriciji Cikuš i voditeljici projekta, profesorici Tomislavi Kraljić, nagradu je uručio europski povjerenik za energiju Günther Oettinger.

Ovom nagradom pohvaljen je rad svih učenika i učitelja škole koji su svojom maštom i kreativnošću tijekom školske godine 2010/2011, doprinijeli razvoju ovog projekta. Pohvaljena je i suradnja škole s drugim institucijama u gradu, Regionalnom Energetskom agencijom Sjever, Knjižnicom i čitaonicom Fran Galović, Komunalnim poduzećem Komunalac te radio Dravom.

Komisija koja je odabrala pobjednike bila je sastavljena od pedagoških stručnjaka i stručnjaka za energiju, a predvodila ju je Silvia – Adriana Țicău, članica Europskog parlamenta. Ostale zemlje pobjednice su Italija, Malta, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska.

Tijekom trodnevnog boravka u Bruxellesu sudionici nagradne ceremonije imali su priliku sudjelovati i na zanimljivoj radionici koju su vodili predstavnici internacionalne organizacije za održivi razvoj ICLEI. 

Pokazani su primjeri dobre prakse iz raznih europskih gradova koji su radili na smanjenju emisije štetnih plinova, poboljšanju kvalitete života i stvaranju zdravog životnog stila. U tim su se gradovima aktivnosti provodile u suradnji škola i lokalnih vlasti.

Koprivnica je također bila navedena kao primjer grada koji radi na planovima i strategijama za kvalitetniji, energetski efikasan i održiv životni stil. Istaknuta je suradnja Grada i škole u planiranju i donošenju odluka te podrška školi od lokalnih vlasti da provodi svoje aktivnosti za energetsku učinkovitost.

Ova ceremonija proslavila je rezultate prvog kruga natjecanja u4energy. Okupila je ljude iz različitih europskih zemalja koji su uložili svoj trud kako bi potakli odgovorno ponašanje svakog građana te osvijestili da je potrebno graditi život u skladu s prirodom. Svi moramo mijenjati svoje navike i ponašanje kako bismo stvorili kvalitetno životno okruženje koje će za uzvrat pozitivno djelovati na naše zdravlje i kvalitetu života.

 Energetski efikasna rješenja koja ne narušavaju ravnotežu prirode obilježje su odgovornog društva. Cilj u4energy natjecanja je osvijestiti ljude koliko je to važno. Učenici OŠ „Đuro Ester“ i dalje će kroz svoje aktivnosti djelovati na ostvarenju tih ciljeva.

                                                                                                                                             Tomislava Kraljić, prof.