Edukacija o suzbijanju korupcije

U organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Koprivničko-križevačke županije u Gradskoj vijećnici u Koprivnici u srijedu, 8. prosinca, održana je edukacija o sprečavanju sukoba interesa i suzbijanju korupcije. Ovakve edukacije dužnosnika i državnih službenika predviđene su akcijskim planom uz Strategiju suzbijanja korupcije, te uz uključenost Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave.

Djelatnici Ureda povjerenstva Igor Košutić i Rajko Kneklin, član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović i predstavnici Ministarstva uprave upoznali su dužnosnike lokalne i regionalne samouprave, ravnatelje uprava i institucija, te službenike, sa etikom i integritetom dužnosnika i službenika, te sa promjenama i provođenjem Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Na samom početku okupljene je pozdravio zamjenik župana Ivan Pal te se i aktivno uključio u raspravu nakon prezentacija. Kao najprepoznatljivije oblike korupcije predavači su istaknuli pronevjere, netransparentnost rada i odlučivanja te nepravilnosti u izbornom postupku. Zlouporaba položaja i ovlasti smanjuje se razvijanjem demokratskog ozračja, ali i edukacijom svih zaposlenih u tijelima Uprave.

Nakon provedene rasprave zaključeno je da ovakvih edukacija treba više jer mogu pomoći dužnosnicima i službenicima da unaprijede svoj rad, pa je ostvaren načelni dogovor o organizaciji sličnog okruglog stola u cilju poboljšanja komunikacije između Povjerenstva i zaposlenih u poslovima javnog upravljanja.