Dogovori o osnivanju regionalne ispostave Hrvatskog instituta za povijest

Koprivničko-križevačku županiju su u utorak 19. veljače posjetili ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest Jasna Turkalj i njen pomoćnik Gordan Ravančić. U prostorima Županije primili su ih župan Darko Koren i zamjenik župana Ivan Pal, a razgovaralo se o inicijativi da se u Koprivnici osnuje ispostava Hrvatskog instituta za povijest.

Ovaj institut ima sjedište u Zagrebu, no krenuo je s osnivanjem ispostava u regijama. Tako već od ranije djeluje ispostava u Slavonskom Brodu, a u realizaciji je također formiranje podružnica ovog instituta u Splitu i Senju. Stoga je nastala ideja da se u Koprivnici osnuje ispostava koja bi pokrivala područje sjeverozapadne Hrvatske.

Koprivničko-križevačka županija je u siječnju 2013. prema Institutu uputila inicijativu za osnivanje podružnice u Koprivnici, zajedno s elaboratom o osnivanju kojeg je sastavio povjesničar i docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Petrić. U Elaboratu su pojašnjeni razlozi zbog čega bi bilo važno da se osnuje ispostava u Koprivnici, kao i aktualna situacija na području povijesnih istraživanja u ovom kraju te je dan osvrt i na trenutne kadrovske potencijale.

Predstavnici Hrvatskog instituta za povijest prihvatili su ovu inicijativu, te su u tijeku dogovori oko financiranja i smještaja same koprivničke ispostave kao i ostalih formalnih koraka oko njenog osnivanja.