Diljem Županije obilježen 22. Dan ružičaste vrpce

Na središnjim trgovima u gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu danas je obilježen 22.  Dan ružičaste vrpce kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Obilježavanje su organizirale Udruga žena s bolestima dojke „Nada“ u Koprivnici, Klub žena s bolestima dojke „Agata“ u Križevcima te Udruga žena s bolestima dojke Narcise u Đurđevcu.

Podršku ovoj važnoj akciji uime Koprivničko-križevačke županije dali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla te ostali predstavnici županijskih ustanova i udruga. Obilježavanje Dana ružičaste vrpce podržalo je i županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Podjelom ružičastih vrpci i edukativnog materijala o samopregledu dojki želi se skrenuti pozornost na važnost prevencije raka dojke i važnost odlaska na preventivne preglede i mamografiju, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naime, 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju, a obilježavanjem ovog dana potiče se na razmišljanje i djelovanje u vezi preventivnih pregleda, kao i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu.

Organizator Dana ružičaste vrpce na nacionalnoj razini je krovna udruga žena liječenih od raka dojke „Europa Donna Hrvatska“, a cijeli mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke.

 

Služba ureda župana