Delegacija Virovitičko-podravske županije posjetila Županijsku upravu

Delegacija Virovitičko-podravske županije u sastavu župana Igora Androvića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka i pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martine Bunić danas je posjetila Županijsku upravu te se sastala sa županom Darkom Korenom i suradnicima.

Glavne teme sastanka bile su javno linijski prijevoz i obrazovanje, a kao što je župan Koren uvodno istaknuo, dvije županije povezuje uspješna suradnja, prvenstveno na području gospodarstva i poljoprivrede, primjerice dugogodišnje predstavljanje županijskih poduzetnika i obrtnika na sajmu Viroexpo. Što se tiče teme javno linijskog prijevoza, obzirom da je Koprivničko-križevačka županija spremna za potpisivanje ugovora s prijevoznicima i  Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, župan Koren je naglasio spremnost Županije da iskustva o temi koju je i inicirao kao potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, podijeli s Virovitičko-podravskom županijom.

Pojasnio je kako je napravljena kompletna analiza autobusnih linija na našem prostoru (kojih je ukupno 75), kao i izračun raspoloživosti sredstava, a također smo jedna od županija koja najviše izdvaja za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, što je dodatna prednost u kreiranju modela javnog prijevoza. Izračuni su pokazali da je na godišnjoj razini potrebno  22 milijuna kuna za pokrivanje svih prijavljenih linija, pri čemu Županija u svom proračunu ima osiguranih 5,5 milijuna kuna, a 16,5 milijuna će osigurati Ministarstvo.

Smisao svega je da osiguramo dostupnost linija, posebice u dijelu koji se odnosi na prijevoz učenika te da naši ruralni krajevi budu povezani s urbanim sredinama. Vjerujem kako smo napravili dobar posao i detaljnu analizu stanja temeljem kojeg ćemo realizirati adekvatnu i funkcionalnu mrežu javno linijskog autobusnog prijevoza na našem području te pomoći našim stanovnicima, ali i prijevoznicima čije je poslovanje pandemija značajno pogodila“, kazao je župan.

Župan Andrović zahvalio je na prezentiranim informacijama koje će omogućiti Virovitičko-podravskoj županiji korisne temelje za pripremu sporazuma za uslugu javno linijskog prijevoza.

„Čestitam na inicijativi koju ste pokrenuli, vaša iskustva i analize će biti dobra podloga za stvaranje adekvatnog modela javno linijskog prijevoza koji će odgovarati potrebama stanovnika naše županije. Zahvaljujem na dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji i razmjeni projektnih ideja koje za cilj imaju poboljšanje života stanovnika na područjima naših prijateljskih županija“, istaknuo je župan Andrović.

U nastavku sastanka gostima su predstavljeni najvažniji projekti koje Županija provodi u sektoru obrazovanja, s naglaskom na izgradnju pet školskih sportskih dvorana u općinama i županijski Centar kompetentnosti, naglasivši kako se trenutno ulaže oko 160 milijuna kuna. U planu je i novi investicijski ciklus za koji se priprema projektno-tehnička dokumentacija, a uključuje rekonstrukciju, odnosno energetsku obnovu sedam škola s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave, što je i jedan od ciljeva obrazovne reforme na državnoj razini.

Župani su također razmijenili iskustva i primjere dobre prakse u pogledu korištenja europskih sredstava namijenjenih obnovi kulturne baštine, a naglašena je i dobra suradnja po pitanju prometne infrastrukture.

Na kraju sastanka, župan Koren je županu Androviću i suradnicima zahvalio na dolasku i dosadašnjoj suradnji koja će pozitivno utjecati na poboljšanje kvalitete života stanovnika dviju županija.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te pročelnik za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.

Služba ureda župana