Delegacija Koprivničko-križevačke županije odala počast hrvatskim braniteljima na lokaciji Trokut-Novska

Na spomen-području Trokut-Novska u ponedjeljak, 29. listopada održana je svečana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine na zapadno-slavonskom ratištu, kojoj su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota.

Ova se komemoracija održava svake godine, 29. listopada, na dan početka operacije Orkan kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, s ciljem odavanja počasti za 314 branitelja iz 17 postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih naselja. Na bojišnici zapadne Slavonije sudjelovale su i postrojbe s područja Koprivničko-križevačke županije, a u spomen na poginule branitelje iz Đurđevca, Koprivnice i Križevaca te okolnih općina vijenac je položila i delegacija Koprivničko-križevačke županije u sastavu župana, zamjenika Sobote,  predsjednika županijskog Odbora za branitelje i člana Županijske skupštine Siniše Pavlovića, predsjednika županijske podružnice Hrvatskog časničkog Zdravka Dimača i člana Županijske skupštine Miroslava Kovačića, zajedno s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon svete mise koju je predvodio Pejo Oršolić, župnik u Jasenovcu, dekan Novljanskog dekanata, uz  vlč. Pericu Matanovića župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj, uslijedio je prigodni program prisjećanja na Domovinski rat i doprinos hrvatskih branitelja borbi za slobodu i samostalnost Republike Hrvatske.

Važno je spomenuti i kako je prije dvije godine potpisan Sporazum o zajedničkom programu održavanja komemorativnog skupa na spomen području Trokut Novska između Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije te Grada Novske, kojim su se potpisnici obvezali kako će i nadalje zajednički sudjelovati u održavanju ovog skupa u sjećanje na poginule hrvatske branitelje.

U organizaciji županijske podružnice HČZ-a, komemoraciji su prisustvovali i osnovnoškolci kojima je o Domovinskom ratu i borbama na novljanskom području govorio Milan Jurić, viši časnik u mirovini. Uz sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića prigodnim su se govorima obratili i gradonačelnik Novske Marin Piletić, general Rudi Stipčić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan, izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved i izaslanik Predsjednice RH Ivan Krupec.

S područja Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu poginulo je 152 branitelja, od kojih je njih 23 svoj život položilo u borbama na ovom području.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Mirko Lukavski