Dan srednjoškolaca

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske, najviše predstavničko tijelo učenika RH, i savjetodavno tijelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa 17. studenoga drugi put organiziraju obilježavanje Međunarodnoga dana srednjoškolaca u Hrvatskoj. Taj dan obilježava se već dugi niz godina u europskim zemljama u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su 17. studenoga 1939. strijeljani bez suđenja zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje.

Diljem Europe pokrenuta je kampanja pod nazivom „Light on the rights“ koja promiče prava srednjoškolaca s ciljem upoznavanja srednjoškolaca sa zakonskim obvezama i pravima. Na obilježavanje Dana srednjoškolaca pozivaju se sva vijeća učenika, a u gradovima uključenima u akciju bit će organizirane brojne tribine, koncerti, predavanja, sportske igre i sl.

Učenici Gimnazije «Fran Galović» obilježit će Međunarodni dan srednjoškolaca u petak 19. studenoga, a Vijeće učenika osmislilo je bogat program: otprilike 80 učenika sudjelovat će u petak od 10:45 do 14:00 sati u raznim radionicama (plesna, crtanje stripova, fotografiranje, debata, čitanje poezije, mažoretkinje), a na večer će se održati koncert na kojem sviraju 3 gimnazijska benda, nakon čega slijedi plesnjak (trash party).

Ovo je hvalevrijedan angažman gimnazijalaca, a posebno treba naglasiti da je koncert humanitarnog karaktera: gimnazijalci će odlučiti kome ide prihod od ulaznica po simboličnoj cijeni od 5 kuna.

Romana Šutalo