Dan škole 2011. – OŠ I. L. Croata Kalinovac

Ove školske godine program uz Dan OŠ I. L. Croata Kalinovac bio je vrlo bogat i raznovrstan. Evo kako je to izgledalo: Svečani program proslave započeo je u petak, 27. svibnja 2011., kada je škola promovirala prvu zbirku pjesama Noć od papira svoje učenice Martine Čavlović, inače pobjednice Goranovog proljeća za mlade pjesnike osnovnih škola.

 U utorak, 31. svibnja, učenici viših razreda su sa svojim učiteljima prezentirali projekt Zaboravljene igre. Želeći potaknuti djecu da se čim više međusobno igraju u prirodi, na otvorenom te se tako odvoje od sjedenja za računalima, učitelji ove škole su u ovoj školskoj godini provodili projekt Zaboravljene igre. Učenici su tu upoznali sa starim, davno zaboravljenim igrama i običajima svojih majki i očeva, djedova i baka, u vremenima dok još nije bilo računala. Te igre su sljedeće: bajanje, matkanje, mlin, zmija, slaganje kocenja, spomenari, gumi-gumi, crna kraljica, sli-sla-slu, stare pjesme i plesovi te stari sportovi.

Dan posvećen ekologiji i aktivnostima ekološke grupe, Zeleni dan bio je u srijedu, 1. lipnja. Tada je ravnteljica škole gđa Mirjana Bazijanec i načenik Općine Kalinovac gospodin Branko Sobota podigli novu zelenu zastavu jer je OŠ I. L. Croata Kalinoac već deset godina u projektu Međunarodnih eko škola te je tako stekla srebrni status. Učenici ekološke grupe održali su radionicu filcanja vune, a na eko štandu mogli su se kupiti eko proizvodi; bilo je tu krema i tintkura od nevena, gaveza i drugog ljekovitog bilja, čajeva, macerata, sušenog bilja lavande, ružmarina i sl.

Najuspješniji učenici i njihovi mentori bili su 3. lipnja na prijemu kod načelnika Općine Kalinovac gdje su dobili priznanja i nagrade za svoje uspjehe. Na veliku radost djece, ali i mještana  u večernjim je satima bila priredba Kalnovački supertalent u kojoj su se natjecali 14 natjecatelja u raznim točkama; bilo je tu najviše pjevanja i plesanja, ali i glume, te plesa s kolutom… Prvo mjesto su osvojili učenici 8.r. Luka Kerečeni i Goran Petrović. Pobjednici su dobili vrijedne poklone, a svi sudionici nagrađeni su čokoladama i sladoledom u obližnjoj pizzeriji. 

 učiteljica Kristina Domović