Comenius tjedan u Koprivnici

Četvrti sastanak partnerskih škola međunarodnog comenius projekta „Save the PAST, live the PRESENT, IMAGINE the FUTURE“ održan je od 30. rujna do 4. listopada 2013. u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica. Dvadesettroje učenika i dvadesetčetvero nastavnika iz Latvije, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Grčke i Turske bili su gosti Gimnazije. Hrvatski tim od dvadeset nastavnika i stotinjak učenika Gimnazije pripremili su niz aktivnosti tijekom radnog tjedna.

Svečanom dočeku i otvorenju sastanka pridružili su se gradonačelnica Vesna Želježnjak i dožupan Ivan Pal koji su pozdravili prisutne kao i domaćin ravnatelj Vjekoslav Robotić, te koordinatorica projekta Alina Paduraru. Splet etno pjesama otpjevao je glazbeni tim. Gosti su prošetali školom te izrazili oduševljenje „školom budućnosti“. Nakon razgledavanja škole posjetili su Podravku. Tamo su odslušali prezentaciju o tvrtki, upoznali Linu, degustirali čajeve te posjetili pogon marmelade. Iako je kiša uporno padala, tijekom šetnje po centru Koprivnice, koprivnički gimnazijalci upoznali su goste s poviješću grada, predstavili Muzej bicikala na otvorenom, posjetili Medičarski i svjećarski obrt Špičko te Crkvu Sv. Nikole. Crkvu je predstavio Miljenko Flajs, prof. Koprivničke učenice prošetale su gradom u renesansnim haljinama.

U utorak, pod radnim naslovom aktivnosti Our past is one of the our best teachers, posjetili su Peteranec, Hlebine i Đurđevac. U Peterancu su Udruga žena Peteranec i KUD „Fran Galović“ Peteranec pokazali kako se živjelo u vrijeme Frana Galovića. Gosti su posjetili seosko dvorište, etno kuću s pokućstvom iz 20. st., naučili kako se mijese i kuhaju „mudlini“ i „makuči“, probali domaće kolače, naučili kako se izrađuje peteranski vez, čuli kako Galović zvuči na izvornom peteranskom te vidjeli i čuli pjesme, kola i igre Peteranca. Druženje je nastavljeno u Hlebinama u Galeriji Josipa Generalića. Gimnazijalac Ivan Generalić, praunuk slikara Ivana Generalića predstavio je naivno slikarstvo Podravine, a naivni slikar Milan Generalić održao je radionicu slikanja na staklu. Uz njegovu pomoć nastala je Comenius slika. Predstavnici  svih škola sudjelovali su u njenom nastajanju. Projektne aktivnosti nastavili su u Đurđevcu. Tamo ih je dočekala zamjenica gradonačelnika Brankica Kolomaz i pročelnik upravnog odjela za pripremu projekata i razvoj Martin Mahović. Razgledali su Galeriju Stari grad, naučili Legendu o picokima i posjetili Đurđevečke pijeske.

Sljedeći dan, srijedu, proveli su u prirodi. U Legradu na ušću Mure u Dravu s Regionalnim parkom Mura – Drava, sve prisutne upoznala je Marta Lenac iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije. Nastavak aktivnosti proveden je na Ješkovu. Učenici su mjerili biotički indeks, istraživali rukavce Drave, proučavali floru i faunu rijeke, natjecali se u raznim sportskim igrama, sudjelovali u izradi keramike, te sa gastro timom pripremali obrok za sve sudionike. Prostor je ustupio gosp. Dragutin Ciglar, a u pripremi hrane pomogli su gosp. Zlatko Sedlanić i gosp. Davor Bukovčan.

U četvrtak su učenici gostovali na nastavnim satima u školi, a nastavnici na okruglom stolu o obrazovanju u zemljama partnerskih škola. Uočene su velike različitosti u sustavima obrazovanja pa je dogovorena daljnja rasprava. Školski  rekreativno – zdravstveni tim organizirao je biciklijadu učenika do PRC-a. Osim bicikliranja učenici su računali potrošnju kalorija, mjerili krvni tlak, broj impulsa, računali brzinu kretanja. Na PRC-u je Podravkin kulinarski tim pripremio podravska jela koja je prezentirao gosp. Zlatko Sedlanić, a učenici svake partnerske škole pripremili su prezentacije o tradicionalnoj kuhinji njihove zemlje i izložili tipična jela i začine. Održana je i revija tradicijskih frizura koje su nosile učenice i profesorica koprivničke gimnazije. Frizure je izradio Frizerski salon Mulier. Radionicu izrade lutkica i cvijeća od komušine održala je gđa. Jelena Vargović, a predstavili su se i koprivnički mušketiri. Uz šetnju po podravskim goricama, pečenje kestena, pjevanje uz gitaru, igranje nogometa, badmintona, koprivničanci i njihovi gosti proveli su ugodno popodne.

Petak je bio posljednji dan druženja svih sudionika te je bio organiziran posjet Plitvičkim jezerima.

Tijekom tjedan dana boravka gostiju u Koprivnici, učenici su bili smješteni u obiteljima. Jedan je od ciljeva projekta upoznavanje tradicije, načina života i osobitosti kraja. Dojmovi učenika su vrlo pozitivni, a nastavnici su usavršili drugačije metode rada. Učenici koprivničke gimanzije su bili vodiči, promotori, prevoditelji, a nastavnici njihovi mentori.

Projekt se provodi pod financijskom potporom Europske unije, a provedbu u Koprivnici potpomogli su brojni donatori.

 

 

Koordinator projekta u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica:

Marina Njerš, prof.