Biskup Mrzljak primio ravnatelje obrazovnih ustanova

U četvrtak, 17. prosinca, u župnom dvoru u Močilama održan je tradicionalni susret varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i ravnatelja obrazovnih ustanova Koprivničko-križevačke županije, koje se nalaze na području Varaždinske biskupije. Susretu su, uz ravnatelje predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ivan Pal i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Mladen Antolić.

Biskup Josip Mrzljak u svom je govoru školu opisao kao mjesto oblikovanja identiteta, te ustvrdio da je jedna od najvažnijih zadaća suvremene škole promicanje odgoja i obrazovanja. Međutim naglasio je kako je ipak obitelj najodgovornija u oblikovanju osobnosti, posebno u najranijoj fazi. – Škola, uz tržište rada, ima snažan utjecaj na oblikovanje identiteta djece i mladih, jer postignuti rezultati postaju temeljni kriterij u vrjednovanju njihovih sposobnosti – kazao je biskup i dodao da suvremena škola ima zadaću njegovati i čuvati kulturnu baštinu kao dio nacionalnoga i kulturnoga identiteta. Biskup Mrzljak osvrnuo se i na ulogu vjeronauka u školi. – Za promicanje identiteta, kao i svake druge vrijednosti, zaduženi su svi predmeti i aktivnosti koje se ostvaruju u školi. U tome ipak posebnu ulogu i nemjerljiv doprinos ima vjeronauk. Kršćanstvo je na poseban način graditelj kulture. Bez poznavanja kršćanskih izvora učenici nisu u stanju razumjeti hrvatsku i europsku kulturu, ni povijest, koje su prožete kršćanskim, kulturnim i duhovnim izričajima. Škola bi trebala biti mjesto u kojem će učenici oblikovati svoj identitet, prihvaćati druge, te poštivati druge u njihovoj vjerskoj, rasnoj i nacionalnoj različitosti. Čvrst i stabilan identitet učenika najbolji je pokazatelj uspješnosti jedne škole – rekao je.

Zamjenik župana Ivan Pal održao je prigodan govor u kojem je, između ostalog, istaknuo da je važnost susreta u tome da se postigne što bolja suradnja između Crkve i odgojno-obrazovnih ustanova. Dalje je spomenuo da je u Koprivničko-križevačkoj županiji izrazito visok postotak polaženja nastave vjeronauka, a tradicionalno okupljanje biskupa i ravnatelja u prilično prijateljskoj atmosferi dovoljno govori kakvu suradnju ravnatelji imaju s crkvenim vrhom.