Biciklistička „Ruta željezne zavjese“ prolazit će i Koprivničko-križevačkom županijom

U prostorima Grada Koprivnice je u četvrtak 14. studenoga održana prezentacija biciklističke staze „EURO VELO 2013. – Ruta željezne zavjese“. Veći dio ove rute, koja slijedi granicu između bivših komunističkih zemalja članica Varšavskog pakta i ostatka Europe, već je uspostavljen. Trenutno se realizira južni tok rute koja prolazi i granicom između Hrvatske i Mađarske, te bi u funkciji trebala biti sljedeće godine. Ova biciklistička staza se proteže od sjevera Skandinavije do Turske i duga je oko 7000 km. Partner u projektu s hrvatske strane je Turistička zajednica Grada Koprivnice.

Sastanku su prisustvovali predstavnici hrvatskih županija i turističkih zajednica na području rute, te se dogovaralo kako povezati sve dijelove sjeverne Hrvatske, zajedno s Mađarskom, u ovu biciklističku stazu. Jedan od uvjeta za uspostavu staze na cijelom dijelu teritorija je taj da ona od granice smije biti udaljena maksimalno 15 km, a staza može biti uspostavljena s obije strane granice.

Koprivničko-križevačka županija ima uspostavljanu biciklističku stazu „Drava route“ koja će dobrim dijelom biti uključena i u ovaj koridor. Ispred županijske Turističke zajednice predstavljanju je prisustvovao stručni suradnik Krešo Blažek, a u ime Županije pročelnik Vladimir Šadek.