Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova prisustvovala okruglom stolu “Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada”

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora organizrali su okrugli stol na temuRavnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada”, kojemu je prisustvovala i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić.

Uvodno izlaganje je održala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, u kojemu je govorila o trendovima na tržištu rada temeljem pritužbi građana te o rezultatima istraživanja i analiza opisanih u Izvješću o radu za 2017. godinu.

Položaj žena na tržištu rada i dalje je lošiji od položaja muškaraca, a na probleme s poslodavcima žene nailaze kada je riječ o majčinstvu, izložene su spolnom uznemiravanju kao i nesigurnim radnim uvjetima. Nedostaju i mjere za usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza. Napravljen je presjek položaja žena na tržištu rada tijekom posljednjih sedam godina te su brojke ostale gotovo istovjetne. Kada se govori o nesigurnim radnim uvjetima, a posebno o radu na određeno vrijeme, zamjetno je povećanje jer se preko 92 % ugovora zasniva na određene vrijeme, a u tome prednjače žene s više od 54 %. Također je prisutan veliki jaz u plaćama i iznosi 11,3 %. U javnom sektoru ide i do 16 posto, a u područjima gdje je žena izrazito podzastupljena kada govorimo o plaćama i do 20 posto to  je o području zdravstva, socijale i financija. Pravobraniteljica je upozorila kako se spolno uznemiravanje povećava  te joj se javljaju isključivo žene, a upravo nesigurni uvjeti rada dovode do povećanja spolnog uznemiravanja žena pa im se često uvjetuje nemoralnim ponudama ostanak na radnom mjestu.

Govorila je zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter o iskustvima njihovog ureda. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević ukazala je na problematiku zapošljavanja žena s invaliditetom. Tijekom prošle godine je zaposleno ukupno 196.820 osoba od čega 3366 osoba s invaliditetom među kojima većinom i to 61,1 posto muškaraca. Govoreći o ženama s invaliditetom na tržištu rada posebno je upozorila na nepovoljnu poziciju žena koje koriste pravo na skraćeno radno vrijeme zbog djeteta s teškoćama u razvoju. Kada majka koristi to pravo, ona je za poslodavca osoba koja je manje vrijedna.

Pravna savjetnica u Hrvatskoj udruzi radničkih sindikata Katarina Perković je upozorila kako su najranjivije skupine na tržištu rada trudnice i majke. Iako se čini da je pravni okvir dobar, u situaciji kada je prisutna potpunu nesigurnost na tržištu rada i kada je pravilo rad na određeno vrijeme, nemoguće je zaštiti majke i trudnice od otkaza. Istekom ugovora na određeno vrijeme, on se ne produljuje i one ostaju nezaštićene.

Anamarija Tkalčec iz CESI-a je predstavila analizu stanja i potreba žena na tržištu rada te predstavila njihova iskustva i program “Žene biraju novu šansu”, koji između ostaloga, obuhvaća radionice za jačanje samopouzdanja dugotrajno nezaposlenih žena, osobni razvoj, postavljanje ciljeva, komunikacijske i prezentacijske vještine te vještine vođenja i pregovaranja. Program je do sada pokazao dobre rezultate jer se iza svakog ciklusa održanih radionica nekoliko žena uspješno zaposli.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova