Sjednicom Antikorupcijskog povjerenstva obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostorijama Županijske uprave u petak, 8. prosinca sjednicom Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije obilježen je Međunarodni dan borbe protiv korupcije, a tom je prilikom Duje Prkut iz GONG-a predstavio istraživanje „Percepcija loših upravljačkih praksi u lokalnim zajednicama te upravljanje korupcijskim i reputacijskim rizicima kroz akcijske planove lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica“.

Osim Povjerenstva, sjednici su prisustvovali i članovi Županijskog savjeta mladih, na čelu s predsjednikom Dariom Carom, članovi Županijske koordinacije za ljudska prava na čelu s predsjednikom i zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, članovi Savjeta za razvoj civilnog društva Koprivničko-križevačke županije na čelu s predsjednikom Robertom Vulićem, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te predstavnica Hrvatske zajednice županija u Savjetu za suzbijanje korupcije Marina Horvat Pavlic.

Okupljenima se na početku obratila predsjednica Povjerenstva Jadranka Lakuš koja je kazala kako su predavanje i sjednica dio dobre priče kojom se želi doprinijeti borbi protiv korupcije te kako je početkom tjedna održana prva aktivnost, radionica pod nazivom „Skini masku korupciji“ održana u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice.

Povjerenstvo djeluje od 2014. godine te je jedno od rijetkih u Hrvatskoj koje ima aktivnost namijenjenu najmlađima, naš kreativni natječaj „Moja županija bez korupcije“ u kojemu je ove godine sudjelovalo 60-tak predivnih dječjih radova iz 15 škola, gdje smo vidjeli kako i djeca shvaćaju da je korupcija društveno zlo.“, dodala je predsjednica Lakuš, naglasivši kako korupcija prije svega ugrožava ljudska prava te su zato okupili sve one koji se bave zaštitom i unaprjeđenjem ljudskih prava.

Pohvale na radu Povjerenstva uputio je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, izrazivši zadovoljstvo što su u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije uključena i druga tijela koja se bave razvojem ljudskih prava te kako su u „učinkovitoj borbi protiv svih neželjenih oblika ponašanja u društvu najvažniji prevencija i zajedništvo“.

Osnovna zadaća Županijskog antikorupcijskog povjerenstva je ohrabriti građane na uočavanje i prijavljivanje, a time i na sprečavanje korupcije, što vrlo uspješno i čine“, zaključio je zamjenik Ljubić.

Nakon uvodnih govora, Duje Prkut iz GONG-a predstavio je istraživanje koje se fokusiralo na prepoznavanje korupcije na lokalnoj razini, a kao rezultat su analizirani formalni i neformalni mehanizmi upravljanja, njihovi odnosi te odnosi aktera koji ih primjenjuju, a koji mogu voditi “zarobljavanju” lokalne države u Hrvatskoj.

Dodjela nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola je su sudjelovale u natječaju „Moja županija bez korupcije“ održat će se u ponedjeljak, 11. prosinca u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ s početkom u 19 sati.

Služba ureda župana