Održana 19. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U ponedjeljak, 15.lipnja održana je 19. sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na kojoj su članovi raspravljali o 37 točaka dnevnog reda. S obzirom na epidemiološku situaciju te izvanredne okolnosti zbog bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom, sjednica je održana u dvorani Doma mladih u Koprivnici u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite RH i epidemiološkim mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te dodatnim uputama Ministarstva uprave.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine Željko Pintar, a na samom početku članovi su glasali o prijedlogu za dopunu dnevnog reda o donošenju Odluke o prihvaćanju Povelje o bratimljenju između Općine Benedikt i Koprivničko križevačke županije koja je jednoglasno usvojena.

U prvoj točki dnevnog reda vijećnici su raspravljali o Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu, koju je obrazložio župan Darko Koren istaknuvši kako su ukupni primici i prihodi u 2019. godini iznosili  456,6 milijuna kuna, dok su rashodi i izdaci iznosili  446,9 milijuna kuna, dok su  ukupno ostvareni rashodi i izdaci u 2019. godini u usporedbi sa prethodnom godinom veći za 6,5 posto od ukupno ostvarenih rashoda za 2018. godinu.

Najveći indeks rasta, pojasnio je župan, imaju izdaci za financijsku imovinu, a razlog tome je u zaduženju OB dr. Tomislav Bardek Koprivnica. „ Prošlu smo godinu, u strukturi viška i manjka u minusu od 43,5 milijuna kuna, što se u najvećem dijelu odnosi na gubitak koprivničke Opće bolnice. Činjenica je da je sustav zdravstva koncipiran na takav način da prihodi koje zdravstvene ustanove dobivaju temeljem svojih prava HZZO-a nisu dovoljni da se podmire svi oni troškovi koji se tijekom godine stvore. Nažalost, ti se gubici generiraju iz godine u godinu dok se ne saniraju iz državnog proračuna ili nekih drugih izvora. Tako će biti i ove godine, a epidemija koronavirusa  je još više doprinijela tom trendu. Krajem ove godine također ćemo biti u takvoj situaciji, a nadam se i smanjiti gubitak uz pomoć države. Treba naglasiti da je Županija u plusu od 8,2 milijuna kuna, a  spomenuti gubitak se generira isključivo kroz poslovanje bolnice“ obrazložio je u uvodnoj točki župan nakon čega je uslijedila rasprava, a Izvještaj je usvojen s 23 glasa za, tri protiv i šest suzdržanih.

Pred vijećnicima su se potom našla izvješća za 2019 godinu o: mjerama provođenja Programa 1082: međunarodnoj suradnji, radu Županijskog savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije, radu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko- križevačke županije, radu Županijske koordinacije za ljudska prava koja su usvojena.

Na sjednici su razmatrana izvješća o provođenju mjera prema Programu „Konkurentno gospodarstvo“, Programu „Komunalno gospodarstvo“, Programu „Vodno gospodarstvo“, zatim izvješća o ruralnom razvoju te lovnom gospodarstvu i šumarstvu na području Koprivničko-križevačke županije te izvješća o prirodnim nepogodama u 2019. godini koj su nakon provedene rasprave prihvaćena.

Izvješća o radu u prošloj godini su podnijele i županijske ustanove te trgovačka društva u vlasništvu/suvlasništvu Koprivničko-križevačke županije pa su tako vijećnici raspravili i usvojili Izvješće o provedbi „Županijske razvojne strategije Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2014.-2020.“, Izvješće o radu i financijskom poslovanju PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Izvješće o ostvarivanju godišnjeg programa rada te financijsko izvješće Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, zatim Izvješće o radu i utrošku sredstava Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, Izvješće Županijske uprave za upravljanje županijskim i lokalnim cestama, Izvješće o poslovanju trgovačkog društva „Piškornica“ d.o.o., Izvješće o izvršenju Programa rada i financijsko izvješće Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije te Izvješće o radu i godišnjeg obračuna Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica koja su također usvojena.

Članovi Skupštine usvojili su i izvješća o radu i financijskim rezultatima zdravstvenih ustanova – Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije te Ljekarni Koprivnica i Ljekarne Križevci.

Usvojena su i izvješća o pružanju usluga pomoći u kući starijim osobama, realizaciji Programa javnih potreba u kulturi,  realizaciji Programa odgoja, obrazovanja, kulture i drugih interesa građana, provedbi Akcijskog plana za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji,  radu Savjeta za razvoj civilnog društva u Koprivničko-križevačkoj županiji, radu i realizaciji programske djelatnosti  Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije, radu i realizaciji programske djelatnosti  Zajednice tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije, realizaciji Programa iz područja osnovnog i srednjeg školstva u Koprivničko-križevačkoj županiji te Izvješće o stipendiranju i kreditiranju studenata s područja Koprivničko- križevačke županije.

Članovi Skupštine donijeli su i odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Koprivničko-križevačke županije, produljenju važenja Županijske razvojne strategije Koprivničko- križevačke županije za razdoblje 2014.-2020., zatim Odluku o dopuni Odluke o stipendiranju studenata s područja Koprivničko- križevačke županije, Odluke o prijenosu prava vlasništva bez naknade nekretnine u vlasništvu Koprivničko-križevačke županije društvu s ograničenom odgovornošću „Piškornica“ d.o.o. Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske.

Donesen je i Akcijski plana energetske učinkovitosti Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2020.-2022. Godine te Zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o darovanju nekretnina Osnovne škole Molve, a kao posljednja točka dnevnog reda prije pitanja i prijedloga razmotreno je i usvojeno Izvješće o korištenju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije – Proračunska zaliha za siječanj 2020.godine.

Sjednica je završila s  pitanjima i prijedlozima članova i članica Skupštine, nakon čega je predsjednik Skupštine  Željko Pintar zaključio 19. sjednicu uz  zahvalu na suradnji i konstruktivnoj raspravi.

Služba ureda župana